Započela trodnevnica u Dubrovniku

U Katedrali Gospe velike u Dubrovniku 6. srpnja 2024. započela je trodnevna priprava za blagdan blažene Marije Propetog Isusa Petković.

Misno slavlje Prvoga dana trodnevnice predvodio je p. Marijan Bešlić, SJ. Potaknuo je sve prisutne na molitvu i prinošenje žrtve za nova duhovna zvanja, svećenička i redovnička, jer prva subota u mjesecu je posvećena molitvi na tu nakanu.

Osvrnuvši se na dnevna čitanja, istaknuo je redak psalma koji govori Gospodin obećava mir narodu svome posvješćujući da to što Gospodin obećava narodu svome obećava i meni i tebi večeras ovdje u ovoj svetoj misi. U čitanju proroka Amosa Bog sve trajno obnavlja, vraća, svojom milošću ono što je izgubljeno, što je Bogu nevjerno, sve što čovjek svojim grijehom, svojim slabostima razruši. Ako vjerujemo obnovit će Bog milošću svojom, svojim praštanjem kroz sakrament ispovijedi. U evanđelju po Mateju farizeji se bune jer oni mole i poste, a učenici Isusovi ne mole i ne poste, tu se otkriva lijek za naš post, kada postiti, kako postiti. Boga ne možemo prisiljavati postom i molitvama da nešto učini, nego u ljubavi i poniznosti doći Bogu svome, Bogu mira, milosrđa.

Tri Marije, Blaženu Djevicu Mariju, sv. Mariju Goretti, i bl. Mariju Propetog Isusa Petković, kojih se danas spominjemo p. Marijan je postavio prisutnima kao uzor svim vjernicima. Bog koji kroz povijest sebi odlučuje suradnike i poziva, i danas poziva mnoge da ga slijede u posvećenom, svećeničkom ili redovničkom životu. Rekavši, Onoliko koliko moliš, toliko imaš svećenika, onoliko kako moliš takav ti je svećenik, župnik, biskup, papa,… Svako zvanje redovničko, svećeničko, duhovno zvanje ono se molitvom iznaša potaknuo je sve prisutne na ustrajnu molitvu za nova duhovna zvanja.

Hoće li biti onih koji će slijediti karizmu bl. Marije Propetoga, brige za djecu, mlade, ovisi o našoj molitvi, o molitvi zajednice (Družbe) i o molitvi župe i naroda.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je kratko razmatranje Bl. Marija Propetog i molitva. Ova tema, kako je u uvodnom dijelu naglasila s. M. Katarina Mihić, potaknuta je proglašenjem godine molitve koju je papa Franjo proglasio 21. siječnja ove godine i koja nas poziva na, kako papa kaže ''ponovno otkrivanje velike vrijednosti i nasušne potrebe molitve u osobnom životu, u životu Crkve i svijeta'', a uvod je u 2025. godinu, godinu jubileja.

Gđa Rina Kralj Brassardi u kratkom izlaganju o blaženoj Mariji Propetoga i njenoj molitvi iznijela je pojedine vidove duhovnosti bl. Marije Propetog istaknuvši  da bi mogla njenu duhovnost sažeti u tri riječi: Žena pod križom, nastavivši Tu promatra, suosjeća, razgovara, zagovara. Patnja nas dira, ali duboko, gotovo opipljivo suosjećanje na tragu duhovnog sjedinjenja mogu po mom sudu osjetiti žene u dvije uloge, u ulozi majke i ulozi zaručnice svaku majku boli patnja djeteta, vjerujem da je BDM na svom tijelu osjetila svaki udarac biča, svaki čavao, i na koncu ono zarinuto koplje. Svaku zaručnicu boli patnja zaručnika i ona osjeća, rekla bi gotovo poput majke. Marija Propetog Isusa Petković je istinska Kristova zaručnica, njene zaruke s Kristom bile su temeljni događaj koji su obilježile njezinu duhovnost i posljedično karizmu njezine Družbe. Njen duhovni život je istovremeno  i život u Kristu, život u svijetu, život u Bogu i u njegovoj Trojstvenoj ljubavi. Duhovnost je aktivna, a ne pasivna praksa. Aktivna prema unutra prema osobi, ali i prema društvu, prema okolini, taj intiman molitveni odnos s Bogom kakav je imala Blaženica, to je stvarni pokretač povijesti, koji gura društvo prema naprijed, prema većoj humanizaciji i to je blaženica obilato činila, dajući se potpuno.

Gđa Rina iščitavajući pouke Blaženice koje je upućivala svojim sestrama, u njima nalazi poticaje za svoj život. Na kraju je istakla jednu poruku koju je bl. Marija uputila svojim sestrama, a ona je prihvaća kao svoju, a vjeruje kako može biti pouka i poruka za svakoga: Sve radite za svoga Gospodina Isusa Krista trošeći svoj životu u djelima milosrđa i ljubavi.

Galerija slika

  Novosti