Molitva za duhovna zvanja

 

Molitva za duhovna zvanja

Gospodine Isuse, božanski pastiru duša, koji si pozvao apostole da budu ribari ljudi, privuci k sebi žarke i plemenite mladenačke duše i učini ih svojim učenicima i službenicima. Ulij u njih onu svoju žeđ za sveopćim otkupljenjem, s kojom na našim oltarima svaki dan obnavljaš žrtvu križa. Ti, Gospodine, koji »uvijek živiš da nas zagovaraš« otvori im sve krajeve ovoga svijeta gdje tolika naša braća tihim vapajem mole svjetlo istine i žar ljubavi. Daj, da odazivajući se Tvom svetom pozivu, nastave Tvoje spasiteljsko djelo na zemlji, te izgrađuju Tvoje otajstveno tijelo, Crkvu, postavši »sol zemlje« i »svjetlo svijeta«. Isto tako, Gospodine, dobrostivo pozovi i mnoga neokaljana i velikodušna ženska srca. Ulij u njih žar i žeđ za evanđeoskom savršenošću. Oduševi ih da se svim silama i najvećim žarom tvoje ljubavi predaju službi svete Crkve kao i siromašne i bolesne braće.

 

Evo ti!

»Evo ti, Isuse, moje srce, da samo tebe ljubi, ljubavi moja; tebi sam ga poklonila i samo je tvoje i tvoje je zauvijek! Evo ti moje oči, samo da tebe gledaju i u svemu tebe promatraju. Evo ti moj jezik, da samo o tebi govori i tebi da bude na službu, da proslavi tebe. Evo ti moje ruke, da samo za tebe rade, evo ti ih na službu. Evo ti moje noge, da samo za tebe idu i za tebe putuju. Evo ti moja sloboda, moja volja, moje želje – sve tebi predajem; ti upravljaj mojom dušom i mojim životom. Ja sam sva tvoja!«

 

Evo me…

»Ostavi sve, podaj siromasima, dođi i slijedi me.« Evo me, ostavljam sve i idem za tobom, o Ideale moj. Isuse moj. Samo te molim pomoć i jakost na putu kroz život; jakost u borbi, u trpljenju, u napastima.

Bl. Marija Petković, Autobiografija. Sve za Isusa, Verbum, Split, str. 209.

 

Djelo prikazanja (svako jutro)

Vječni moj Bože, evo me prostrtu pred Tvojim neizmjernim veličanstvom, ponizno Ti se klanjam. Prikazujem ti sve svoje misli, riječi i djela ovog dana, sve kanim činiti za ljubav Tvoju, za slavu Tvoju, ispuniti Božansku volju Tvoju, biti prosvijetljena u otajstvima naše sv. vjere, osigurati svoje spasenje i ufati se u Tvoje milosrđe, zadovoljiti Tvoju Božansku pravednost, radi tolikih svojih teških grijeha, olakšati sv. dušama u čistilištu, izmoliti milost pravoga obraćenja svim grešnicima. Riječju, namjeravam djelovati sjedinjena s onim prečistim namjerama koje su za života imali Isus i Marija i sveci koji su na nebu i pravednici na zemlji i htjela bih potpisati svojom krvlju ovu moju namjeru i ponoviti je toliko puta u svakom času koliko ima časova u vječnosti.          

Primi, dragi moj Bože, ovo moje prikazanje i srce i daj mi svoj sv. blagoslov s moćnom milošću da ne učinim grijeh kroz sav svoj život, osobito u ovom danu u kojem želim i namjeravam primiti sva oproštenja, koja se mogu dobiti i prisustvovati svim sv. misama, koje će se izreći danas po cijelom svijetu, namijenjući ih olakšanju svetih duša u čistilištu, neka sve budu oslobođene onih muka. Tako budi.

Bl. Marija Petković, Autobiografija. Sve za Isusa, Verbum, Split, 2010., str. 210.

 

Molitva za zvanja

Gospodine Isuse Kriste Pastiru dobri i vječni svećeniče. Mi te ponizno i skrušeno molimo, s tvojom majkom te molimo, umnoži u Crkvi u Hrvata sveta duhovna zvanja. Umnoži u našem narodu prave katoličke obitelji, koje će hrabro primati blagoslov djece. Svojim Svetim Duhom potiči čestite mladiće i nevine djevojke da pođu za tobom u svećeničkom i redovničkom zvanju. To te svim srcem molimo. U njima ti dolaziš. »Dođi Gospodine Isuse!« Amen.

kardinal Franjo Kuharić