Slavlje kapitula franjevačkih jubileja

Manja braća Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda slavili su od 29. travnja do 1. svibnja 2024. godine Kapitul franjevačkih jubileja u Kući susreta Tabor u Samoboru na temu Karizma, zajedništvo i poslanje.
Prigodom franjevačkih jubileja (2023.-2026.) generalni ministar fra Massimo Fusarelli sa svojim Definitorijem pozvao je sve provincije Reda Manje braće na slavlje ovakvog kapitula kako bi se očitovalo bogatstvo Franjevačke obitelji te kako bi kao braća kroz te dane promišljali o svojoj karizmi, zajedništvu i poslanju. Slavlje 800. godišnjice Božića u Grecciu, stigmi sv. Franje, Pjesme stvorova i preminuća sv. Franje prilika je za preispitivanje i obnovu franjevačkog načina života i djelovanja.

Prigodom slavlja ovog kapitula u Samoboru, Manja braća provincije sv. Ćirila i Metoda upriličili su 1. svibnja 2024. susret i s drugim zajednicama franjevačke obitelji s kojima surađuju u poslanju i zajedništvu. Sudjelovali su sestra Klarisa iz Drugog franjevačkog reda, članovi Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži, te sestre obitelji trećeg samostanskog reda: Kćeri Milosrđa, Milosrdne sestre sv. Križa i Školske sestre franjevke. Uz njih bile su prisutne i članice svjetovnog instituta Misionarke Kristova kraljevstva. Izlaganje je prigodom susreta imao fra Ratko Radišić na temu Neki elementi franjevačke duhovnosti. Nakon izlaganja fra Ratka sudionici su imali priliku čuti svjedočanstva gostujućih zajednica franjevačke obitelji o suradnji s franjevcima, o življenju iste karizme u iskustvu zajedništva i međusobne upućenosti jedni na druge.

U ime sestara Kćeri Milosrđa sudjelovale su s. M. Ilirka Ivandić, s. M. Jasna Crnković i s. M. Lana Pecotić koje su prenijele sudionicima vlastito iskustvo i iskustvo naše redovničke zajednice o življenju franjevaštva, suradnji s franjevcima provincije sv. Ćirila i Metoda i značaju zajedništva u franjevačkoj duhovnosti.

Kapitul franjevačkih jubileja zaključen je euharistijskim slavljem koje je predvodio provincijalni ministar fra Milan Krišto te zajedničkim slavljeničkim objedom.

 

Dio teksta i fotografije preuzete su s mrežne stranice Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda gdje se može podrobnije pročitati o ovom događaju.

Galerija slika

  Novosti