Putevima sv. Franje

U uskrsnom tjednu, od 2. do 6. travnja 2024. godine, skupina Poslanika Milosrđa i mlađih sestara Družbe Kćeri Milosrđa, hodočastili su u Asiz i svetišta koja su povezana sa životom sv. Franje i milostima koje je primio. Hodočašće je organizirano kao studijsko putovanje i duhovna obnova u godini franjevačkog jubileja 800 godina rana sv. Franje.

Hodočastilo je 30 Poslanika Milosrđa iz Valpova, Novske, Ivanić-Grada i Zagreba (Trešnjevka i Šestine), te 15 sestara iz različitih mjesta u kojima su na službi, od Valpova do Blata na Korčuli. Put je protjecao u molitvi časoslova i različitih pobožnosti, pjesmi, izmjeni dojmova nakon posjećenih mjesta duhovnosti, te ugodnom druženju, smijehu i kreativnom osmišljavanju putovanja. Sestre Kćeri Milosrđa su pripremile prikaz mjesta koje se posjećuju. Tako su hodočasnici već ranije dobili saznanja o mjestu na koje dolaze te su se mogli posvetiti osobnom i zajedničkom istraživanju i pobožnosti.

Prvo mjesto duhovnosti koje su hodočasnici posjetili bila je Padova u kojima su svetišta našeg sv. Leopolda Mandića i sv. Antuna Padovanskog. Na grobu sv. Leopolda posvijestili su milost sv. ispovijedi koju je sv. Leopold nesebično dijelio, a na grobu sv. Antuna, sveca svega svijeta, mogli su moliti za svoje potrebe i vidjeti kako Bog obilno blagoslivlja one koji govore u njegovo ime.

Drugo mjesto duhovnosti bio je Greccio, mjesto gdje je sv. Franjo napravio prve jaslice. Jubilej 800 godina od ovog događaja proslavio se 2023. godine te je posebna milost bila boraviti u ovom autentičnom ambijentu. Sv. Franjo je želio onu božansku stvarnost primijeniti u tjelesnosti, osjetiti i vidjeti milost koju Bog daje, onoliko koliko čovjek može. Stoga je prve jaslice promatrao i razmatrao kroz siromaštvo u kojem se rodio Sin Božji, ljubav kojom se darovao za čovjeka i najvećoj žrtvi koju je mogao učiniti za čovjeka – muci, smrti i uskrsnuću koja se danas očituje u euharistiji. Njegove jaslice nemaju likove koje mi stavljamo u prikaz jaslica. Njegove jaslice su slama na golom kamenu iznad kojega je oltar na koji dolazi živi Isus u euharistijskom otajstvu. Sv. Franjo je doista ugledao dijete Isusa na toj prvoj božićnoj misi nad jaslicama. Božićnu misu na ovom milosnom mjestu, hodočasnici su slavili zajedno s članovima Frame iz Čitluka i Humca. Sestre su na ovom mjestu imale duhovni nagovor fra Bojana Rizvana, koji je bio sudionik i duhovni voditelj hodočašća, a Poslanici Milosrđa su molili franjevačku krunicu.

Popodne su posjetili sljedeće mjesto duhovnosti – Fonte Colombo, mjesto gdje je sv. Franjo napisao prvo pravilo svoga reda. Jubilej 800 godina prvog pravila sv. Franje slavit ćemo iduće, 2025. godine. Poput Mojsija, i on se povukao u gorje i u skrivenoj pukotini između stijena, u molitvi, pisao pravilo onako kako ga je Duh Sveti nadahnjivao. Sam je svojom rukom nacrtao znak tau na zidu kapelice sv. Magdalene jer ga je podsjećao na Kristov križ i znak izabranika, prema knjizi Otkrivenja. Ovo mjesto bilo je i mjesto Franjine patnje i bolesti jer je ovdje operirao oči na vrlo bolan način.

Mjesto duhovnosti koje se jako urezalo u srca hodočasnika bila je gora La Verna gdje je sv. Franjo primio rane na svom tijelu. Nakon sv. mise u prostorima samostana, hodočasnici su mogli sami pronaći kutak molitve i razmatranja: na mjestu gdje je sv. Franjo molio ispod poveće stijene koja neobjašnjivo stoji stoljećima na jednom svom kraju, u kapeli sv. Magdalene na kojem mjestu je ranije sv. Franjo obitavao i spavao, u špilji u kojoj se sv. Franjo odmarao, u Crkvi Rana na mjestu gdje je sv. Franjo primio rane, u bazilici posvećenoj Blaženoj Djevici Mariji ili u crkvi Gospe od Anđela. Sestre su imale nagovor fra Bojana, a Poslanici su razmatrali poklon križu sv. Franje: Klanjamo ti se Presveti Gospodine Isuse Kriste ovdje i po svim crkvama cijeloga svijeta… Posebna milost bila je sudjelovati na molitvi Devetog časa i procesiji s Franjinim relikvijama iz bazilike do Crkve rana. Ova procesija održava se svakoga dana neprekidno od 1432. godine. Ovdje, u godini jubileja 800 godina rana sv. Franje, hodočasnici su mogli izmoliti potpuni oprost. Milosni trenutak zadobivanja potpunog oprosta bio je vrhunac primljenih milosti toga dana za sve hodočasnike.

Već puno srce i duh hodočasnika dodatno se punilo na mjestima duhovnosti u rodnom mjestu sv. Franje – Asizu. Hodočasnici su posjetili crkvu sv. Damjana, baziliku sv. Klare, baziliku sv. Franje, rodnu kuću sv. Franje na kojem je sada izgrađena crkva i mjesto gdje je rođen sv. Franjo gdje se sada nalazi kapelica. Sami su mogli posjetiti crkvu Sv. Marije Velike gdje se nalazi tijelo bl. Carla Acutisa, te katedralu sv. Rufina. Svetu misu hodočasnici su imali u kapelici samostana pored bazilike sv. Franje, a mogli su moliti na grobu sv. Franje koji se nalazi u kripti bazilike. Poslanici Milosrđa sabirali su dojmove s ovog hodočašća pjevajući sa sv. Franjom Pjesmu stvorova i hvalili Boga za sve milosti koje im je priuštio hodočašćem, dok su sestre imale nagovor fra Bojana. U popodnevnim satima, hodočasnici su posjetili crkvu sv. Marije Anđeoske – Porcijunkulu, gdje su već ranijih dana odlazili na svečanu pjevanu večernju molitvu časoslova. I ovdje su imali prilike izmoliti potpuni oprost, na mjestu koje je sv. Franji bilo vrlo drago, koje je Franjo u svom žaru obraćenja popravio svojom rukom, gdje je jasno razabrao kojim putem treba ići, gdje su sv. Franjo i njegova braća imali prve nastambe, gdje je započet i red klarisa i gdje je u konačnici sv. Franjo i umro.

Za završetak hodočašća, novakinja s. M. Lucija Juričić i kandidatica Marija Brkić prikazale su hodočasnicima kratak igrokaz potaknute životom i duhovnošću sv. Franje. Hodočasnici su večer proveli hvaleći Boga u zajedništvu s fra Ivanom Matićem i hodočasnicima poslužiteljima kuće susreta Tabor.

Puni milosti Božje, hodočasnici su se u subotu zaputili svojoj kući, posjetivši usput talijansko nacionalno marijansko svetište ponad Trsta posvećeno Mariji kraljici i Majci. Ovo bogato hodočašće ispunilo je duh hodočasnika, obnovilo vjeru i dalo zadatak svim hodočasnicima da pomognu i drugima u svojoj blizini da se učvrste u vjeri i ljubavi prema Gospodinu. Jer još je sv. Franjo pjevao i žalio jer Ljubav nije ljubljena.

s. M. Jasna Crnković

 
 
 
 

Galerija slika

  Novosti