Duhovna okrjepa odgojiteljica DV Marija Petković

U subotu i nedjelju 16. i  17. ožujka 2024.g. u Zadru održao se susret odgojiteljica Dječjeg vrtića Marija Petković iz Zagreba, Splita, Blata, Pule, Osijeka i Čakovca.

Nakon molitvenog početka i pozdrava ravnateljice vrtića s. M. Patricije Jurić započelo  je predavanje o. Damjana Kružičevića, benediktinca sa Čokovca s temom Odgojitelj – uzor u življenju i naviještanju Božje riječi.  Predavanje je bilo puno konkretnih, životnih, jednostavnih uputa kako uz Božju riječ živjeti i raditi, odnosno svjedočiti svoju ljubav i vjeru u svakodnevnim životnim situacijama. Budemo li zahvalno, odgovorno i ponizno živjeli i radili svaki dan, činili djela milosrđa dajući sebe drugima, molitvom iskazivali ljubav prema Bogu, a djelima ljubavi, čineći dobro drugima, činili najviše dobra sebi, učinili smo mnogo.

Nakon kraće pauze i mogućnosti za ispovijed, okupili smo se na Euharistijskom slavlju koje je prevodio o. Damjan.

U popodnevnim satima odlazimo u Posedarje na pobožnost križnog puta. Evo puta najizvrsnijeg, tekst Tomislava Ivančića na svakoj postaji čitala je jedna od odgojiteljica. Posebnost ovog križnog puta je to što je svaka postaja isklesana u kamenu, rad lokalnog majstora gospodina Vinka Kajmaka i njegovih prijatelja iz raznih dijelova svijeta.

U nedjelju, nakon Svete mise, nastavili smo naš susret meditacijom Ti si jedinstveno biće (Max Lucado), koju je pripremila i prezentirala s. Patricija. Predivan tekst o Drvencima, bićima od drveta, ostavio je poseban dojam na svaku odgojiteljicu osobno. Rezbar Eli koji je stvorio svakog Drvenka, Drvenci sa svojim vrlinama i manama ali i lik Lucije zorno prikazuju nas ljude, našeg Stvoritelja ali i one koji nam u život dolaze kroz lik Lucije –  koji nam daje do znanja tko nas je stvorio i zašto smo i kome važni.

Kroz valorizaciju i osvrt svake odgojiteljice zaključili smo koliko je susret bio plodonosan, koristan, nadahnjujući i nadasve ispunjen.

Prije zaključne molitve s. Patricija nam je uručila Potvrdnice o ovom susretu, novo izdanje Hvale i zazivi vječnom Ocu bl. Marije Petković, te knjigu Ti si moj autora Maxa Lucado, kako bi se mogle svakodnevno podsjećati kome pripadamo, kako živimo i radimo.

Zahvalni organizatorima, predavaču i domaćinima uputili smo se svojim domovima uz željno iščekivanje novog susreta.    

 

Ksenija Mak
odgojiteljica u DV Marija Petković Podružnica Čakovec

Galerija slika

  Novosti