Proslava velikih obljetnica u Preku

U sklopu obilježavanja 95. godišnjice smrti biskupa Josipa Marčelića, u nedjelju, 3. rujna 2023., misno slavlje u Crkvi Gospe od Ružarija u Preku predvodio je dubrovački nadbiskup Roko Glasnović za vrijeme kojeg je naša s.M. Nazarena Sorić, proslavila 75 godina redovničkog zavjetovanja.

Misa je počela ulaznom procesijom od glavnih vrata crkve mons. Glasnovića, koncelebranata i redovnica Družbe Kćeri Milosrđa pristiglih za tu prigodu, predvođenih M. Fides Babić, vrhovnom poglavaricom Družbe. Provincijalka s. M. Mirjam Gadža u procesiji je nosila relikvijar s relikvijom bl. Marije Petković kojega je položila na sredinu oltara gdje je stajao cijelo vrijeme mise, kojega je u ime Družbe, s dokumentom pročitane Autentice, donijela na dar župi Preko. Imati relikviju bl. Marije Propetog u Preku, odakle potječe suutemeljitelj njene redovničke zajednice, bila je želja i inicijativa preškog župnika Filipa Kucelina.

Navještena Božja riječ govorila je o pozivu, gradnji, nošenju križa, spasenju, što sve oslikava život i poslanje biskupa Marčelića čije je biskupsko geslo U križu je spas. „Biskupu Marčeliću nije trebalo drugog jamstva, osim križa. Isus kaže, ‘Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samog sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom’. Biskup Marčelić odgovorio je na taj Isusov poziv vjere u svom životu za kojeg je crpio snagu iz molitve i u oslanjanju na križ koji je ugradio i u svoje geslo. I bl. Marija Petković uči da je u križu najveća škola, puna milosti i znanja“, rekao je mons. Glasnović.

„Misa koju slavimo želi nas potaknuti da izvučemo motivaciju za svoje djelovanje, kao mogućnost potpunog darivanja sebe, našeg konkretnog života u živoj žrtvi, kao što je Isus učinio. Tako naš život postaje liturgija. Cijeli život treba biti liturgija, proslava Boga, sveto bogoslužje koje uključuje odmak od logike sadašnjeg svijeta“, rekao je mons. Glasnović.

Za vrijeme mise s.M. Nazarena Sorić, obilježila je dijamantni jubilej, 75 godina svojih redovničkih zavjeta i obnovila svoje zavjete, a s. M. Radoslava Čorić i s. M. Judita Aničić obilježile su 60 godina svojih zavjeta.

„Slavimo velike obljetnice koje rijetki imaju milost proslaviti: 75 godina i 60 godina redovničkih zavjeta iz Družbe Kćeri Milosrđa čiji je biskup Marčelić suutemeljitelj. Zavjet je obećanje dano Bogu da ćemo mu nešto dati, darivati. Sve smo primili od Boga. Zavjet je slobodan i osoban čin kojim se želi proslaviti Boga kojem se prinosi slobodna volja, priznajući Boga apsolutnim gospodarom svega. Zavjet je u sebi čin bogoštovnog klanjanja“, rekao je biskup Glasnović.

Preški župnik Kucelin rekao je da je misa ujedno zahvala Bogu koji je svojom ljubavlju pratio i čuvao te redovnice u vjernosti i ustrajnosti, čestitavši im obnovu njihovog predanja, ljubavi i vjernosti Bogu.

Na kraju zahvalne mise za djelovanje biskupa Marčelića i bl. Marije Petković, relikviju bl. Marije Propetog župniku Kucelinu predala je vrhovna poglavarica M. Fides.

Župnik Kucelin odnio je relikviju iz prezbiterija do pokrajnjeg oltara gdje ju je postavio ispod velike slike bl. Marije Petković, a oltar se nalazi pokraj groba biskupa Marčelića.

„S radošću poklanjamo relikviju bl. Marije Petković na ovaj svečani dan za našu Družbu, Crkvu i župu Preko. Neka zagovor bl. Marije Propetog prati župu, sve koji je pohode i Zadarsku nadbiskupiju. Neka zagovor bl. Marije Propetog prati sva naša nastojanja oko dobra i oko širenja djela milosrđa koja su kroz cijeli svoj život nesebično činili biskup Marčelić i bl. Marija Petković, s ljubavlju prema Bogu i bližnjemu“, rekla je M. Fides, vrhovna poglavarica Družbe.

Velika želja Prečana je da se sestre vrate djelovati u Preko. „Ako je volja Božja, da se redovnice naše Družbe ponovno vrate djelovati u Preko“ rekla je M. Fides, što su župljani popratili dugim pljeskom. „Da bi se to ostvarilo, potrebno je moliti. Iz Preka i mnogih zajednica gdje su prije bila brojna zvanja, već godinama nema novih zvanja“, rekla je M. Fides, potaknuvši na molitvu za nova duhovna zvanja.

Provincijalka je rekla: „Znam koliko su časne vama u srcu, ali i vi ste u srcu časnama. Mi o tome ozbiljno promišljamo i na tu nakanu molimo. Hvala što ste s nama. Približimo se bl. Mariji Propetog i biskupu Marčeliću u molitvi za nova duhovna zvanja“, potaknula je s. Mirjam.

Na kraju mise, prisutnima se obratio i Jure Brižić, načelnik Općine Preko. „Biskup Marčelić je jedan od najvećih Prečana svih vremena. Mi Prečani možemo biti ponosni što smo imali tako velikog čovjeka u našem mjestu i što je bio dubrovački biskup. Dr. Vinicije Lupis je rekao: ‘Da nije bilo biskupa Marčelića, pitanje je bi li Dubrovnik danas bio u Hrvatskoj?’. Zamislimo koja je to veličina od osobe i kako su to velike riječi za našeg biskupa Marčelića“, rekao je načelnik Brižić.

Načelnik je također izrazio želju za povratkom redovnica u Preko, rekavši: „Prečani mole za svoje časne sestre. I biskup Marčelić je zatražio da dođete u Preko gdje ste djelovale od 1928. do 2010. godine. Vjerujem da će se po zagovoru bl. Marije Propetog i milosti biskupa Josipa časne sestre opet vratiti u Preko. Trebamo vas zbog rada s mladima, na što vas je biskup također poticao, da budete svjetlo koje ćete prenositi mladima“, rekao je Brižić u obraćanju redovnicama Kćeri Milosrđa.

Galerija slika

  Novosti