Privremeni zavjeti s. M. Mihaele Andrijević

U petak, 8. rujna 2023., u Šestinama, u samostanskoj kapelici sestara Družbe Kćeri Milosrđa Trećega Samostanskog Reda sv. Franje, svoje privremene zavjete na godinu dana položila je s. M. Mihaela Andrijević. Misno slavlje predvodio je dr. sc. Denis Barić, profesor na KBF u Zagrebu, a u koncelebraciji je bio domaći župnik vlč. Robert Šreter te vlč. Tomislav Dokoza, svećenik požeške biskupije.

U svojoj homiliji prečasni Barić povezao je blagdan Marijina rođenja s činom predanja Gospodinu po svetim zavjetima. Istaknuo je kako se „u današnjem blagdanu Male Gospe spominjemo dana kad su se sveti roditelji Joakim i Ana o rođenju svoje kćeri Marije, zasigurno, sa strepnjom pitali: Što li će biti od toga djeteta? No, strepnja, briga, bile su popraćene kršćanskom nadom i vjerom kako je Marijino rođenje blagoslov ne samo za njih, već i za sve ljude, za svakoga od nas danas. Stoga, u današnjem blagdanu čitamo koliku je važnost Bog podario roditeljima u životu svakoga djeteta i obitelji, kako je darom majčinstva i očinstva sve ljude, svakog muškarca, i svaku ženu, učinio svojim suradnicima u djelu rađanja, kao i u djelu cjelovitog odgoja čovjeka stvorenog na sliku Božju.

Roditelji Joakim i Ana kreću zajedno s Marijom na put zajedničkoga života, na put koji nije poznat. Štoviše, neizvjestan je. No, oslanjajući se na svoje ljudske i roditeljske mogućnosti i, dakako, pouzdajući se u Božju pomoć, vjeruju da će se moći nositi sa svime što će ljudski život staviti pred njih.

To je ono što je i Marija kao baštinu svojih roditelja ponijela u svoj život, to je ono što ga je snažno obilježilo. Sa svakodnevnim pouzdanjem u Božju pomoć Ona vjeruje da će se moći nositi sa svime što će ljudski život staviti pred Nju. S Božjom pomoći odlučno odgovara: Evo me!

Drage časne sestre! I vi ste u određenom trenutku svojega života odgovorile: Evo me…, napose u trenutku kada ste odlučile izbliza nasljedovati Gospodina u redovničkom životu. Taj odgovor: Evo me! izgovarate i u obredu redovničkog zavjetovanja i u prigodi obnove zavjeta. Vjerujem da se svaka od vas prisjeća osjećaja koji ju je prožimao u trenutku davanja tog odgovora. No, što to znači odgovoriti: Evo me!? Znači li to biti potpunoma spreman? Znači li to ne bojati se? Znači li to biti pošteđen briga, tjeskoba, poteškoća, dvojbi?

Blažena Djevica Marija u trenutku navještenja nije dala brz odgovor, već se pitala: A kako će to biti…? Odgovorila je: Evo me! ali tek nakon promišljanja, i na temelju vjere koju je gajila u svome srcu. I baš zato, Marija je primjer svima nama kako odgovoriti Bogu: na temelju vjere, vjere koja se ne temelji na vlastitim snagama i mjerilima nego na povjerenju u Boga koji obećava.“

Nakon homilije pristupilo se samome obredu zavjetovanja u kojem je s. M. Mihaela nakon izricanja pripravnosti za posvetu Bogu te življenja prema Pravilu i Ustanovama Družbe Kćeri Milosrđa TSR vs. Franje u ruke vrhovne predstojnice M. Fides Babić položila svoje privremene zavjete na godinu dana.

S. M. Mihaela Andrijević, rođena je kao drugo dijete u brojnoj vjerničkoj obitelji, od oca Franje i majke Katarine. Oni su svom narodu i Crkvi podarili desetero djece, tri kćeri i sedam sinova.

Spomenutom slavlju nazočila je cijela obitelj s. Mihaele, kao i njezine tete, ujaci, stričevi, i bratići i sestrične. Ova obitelj poslala je snažnu poruku kako im suvremeno društvo poimanja obitelji i života nije uspjelo nametnuti svoje standarde i trendove. Njihova djeca njima su ponos i radost, a nikako zapreka za materijalni, duhovni i intelektualni napredak, kako se često pokušava prikazati obitelji s brojnom djecom. Oni su uzajamna podrška i pomoć jedni drugima, a u zajedništvu i ljubavi grade međusobne odnose.

U svojem obraćanju prisutnima s. Mihaela je istakla: „zahvaljujem svojim roditeljima što su odmalena u mene usađivali temeljne vrijednosti kršćanskog života, što su me podržali u mojem opredjeljenju za posvećeni život te što molitvom, savjetom i brigom prate moj hod.“

s. Mihaeli sretno na njezinom započetom putu, a roditeljima čestitke na hrabrom promicanju kulture života.

 

 


 

Galerija slika

  Novosti