Hodočasnici iz Vinjana u svetištu

Župni zbor Župe svetog Roka iz Vinjana svake godine krajem ljeta organizira jednodnevni izlet koji je izletničko–hodočasničkog karaktera. Ove godine odabir je bio Blato na Korčuli, tj. svetište blažene Marije Propetog Isusa Petković.

U subotu, 16. rujna 2023., u ranim jutarnjim satima autobusom tvrtke Vinjani–bus d.o.o. krenuli su ispred župne crkve sv. Roka. Uz kratko zaustavljanje uz Pelješki most, vožnjom poluotokom Pelješcem te otokom Korčulom  brzo se stiglo u srce Korčule – Blato. Po dolasku odmah su krenuli u svetište koje se nalazi u Kući matici Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje u kojem je bl. Marija Propetog utemeljila ovu redovničku zajednicu i počela svoj redovnički život i djelovanje. U svetištu ih je dočekala s. M. Jasminka Gašparović koja je izletnike uvela u svetište i upoznala ih o životu i djelovanju bl. Marije Propetog Isusa Petković. Svetište bl. Marije Propetog Isusa čine molitvena dvorana, prostor oltara i apsida sa sarkofagom Blaženice. Apsida se nalazi na mjestu na kojem je prethodno bio grob Blaženice. Nakon toga je služena sveta misa koju je predvodio župnik župe Vinjani, fra Josip Sušić. Iza svete mise posjetili su muzej koji se nalazi odmah do kapele a kroz koji ih je također provela s. Jasminka. Muzej svojom postavom predstavlja »zemaljski« i »duhovni« put blažene Marije Propetog Isusa Petković.

Druženje je nastavljeno u samostanskoj blagavaonici gdje su sestre  pripremile osvježenje i okrepu. Duhovno i tjelesno okrijepljeni krenuli su u razgled ovog lijepog mediteranskog grada, prošetali Ulicom lipa (Aleja lipa - drugi je najduži drvored lipa u Europi) te se rashladili i odmorili u njihovom hladu kako bi mogli krenuti u daljnji razgled otoka.

Galerija slika

  Novosti