Obiteljske korizmene kateheze

Obiteljske korizmene kateheze

U ušima nam i srcu snažno odjekuju riječi iz obreda pepeljenja na početku korizme: »Čovječe, sjeti se da si prah i da ćeš se u prah vratiti!« Pepelnica nas uvodi u sveto korizmeno vrijeme. Ulazimo u korizmu s novim odlukama o odricanju i nastojanju da, u sabranosti i tišini, više vremena posvetimo molitvi i razmatranju Kristove muke.

Naša blaženica, Marija Propetoga, sva je bila u razmatranju otajstva Isusove muke, sva je pripadala svome raspetom Gospodinu, zato je i čeznula da nosi upravo to njegovo ime! Svjesna je da ljubav često dolazi i kao križ koji valja prihvatiti i s ljubavlju nositi, upravo onako kako ga je Krist nosio za nas. Tko svoj križ nosi s Kristom, taj ne zaboravlja, iako je u tami i valovlju muka, da zora uskrsnoga jutra stiže! Samo valja ustrajati na križnome putu i svjetlo Uskrsa će jamačno obasjati lice ustrajnoga.

Iako se trenutno možemo naći u valovlju mnoštva informacija, straha, neizvjesnosti i brige za svoje bližnje zbog pandemije koronavirusa koja se kao magla spustila na čovječanstvo, trebamo podignuti pogled i zagledati se u otajstvo Kristova križa. Dopustimo da naše obitelji u ovo korizmeno vrijeme budu oaze molitve i ljubavi. Kako to činiti? Jedna od korizmenih odluka može biti upravo ta, pronaći zajedničke trenutke, povezati se međusobno u molitvi, razgovoru i suosjećanju s Isusom koji je sve što je imao, pa i sebe sama, darovao za svakoga od nas.

Potaknute dobrim odjekom obiteljskih božićnih kateheza s. M. Juliana Beretić, s. M. Kristina Injić i Katica Knezović pripremile su slične kateheze i za korizmeno vrijeme, sa željom da budu motivacija i pomoć u obiteljskim okupljanjima, razmatranju, molitvi i stvaralačkim radionicama za male i velike marljive ruke.

Kako post, molitva i milosrdna djela živjeti u današnjem svijetu i svojoj obitelji? Koji su korizmeni simboli i što znače? Kako pripremiti srce na najvažniji kršćanski blagdan – Uskrs? To su neka od pitanja koja nam se nameću u ovom liturgijskom vremenu, a odgovore na njih možete pronaći upravo u ovim katehezama.

Neka nam ponuđene kateheze budu na korist i blagoslov u oazama molitve i zajedništva da Uskrs dočekamo radosna srca u obnovljenoj i produbljenoj obiteljskoj ljubavi.

s. M. Kristina Injić

Obiteljske kateheze - korizma2.8 megabajta
 
  Novosti