Formacija Bisera Očeva Milosđa “Franjinim stopama”

Deveti u mjesecu sve one koji su usko vezani s Družbom Kćeri Milosrđa odmah u duhu povezuje s bl. Marijom Propetog Isusa Petković. Ovoga dana u mjesecu prilika je da se na poseban način susretnemo s njom i još jednom zavirimo u toliko blago pisane ostavštine i poticaja kako živjeti za Isusa, upravo po onome kako je i sama blaženica rekla i živjela: Sve za Isusa na slavu Oca! No, ovaj 9. prosinca 2023. godine u našem mjestu bio je malo drugačiji. Biseri Očeva Milosrđa iz Zagreba (Šestina i Trešnjevke), Ivanić – Grada i Novske okupili su se u samostanu bl. Marije Propetog u Novskoj kako bi započeli svoju formaciju. Na drugom kraju Hrvatske okupili su se Biseri Očeva Milosrđa iz Ploča i Dubrovnika u Blatu na Korčuli već u petak navečer te započeli svoju formaciju euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svih Svetih.

Formacija Bisera je susret na kojemu se odgajaju aktivni članovi ove zajednice i koji su spremni svoja znanja i vještine u svjedočenju Riječi prenijeti i drugima. U katehezi, molitvi, euharistijskom klanjanju upoznali smo se s likom i djelom sv. Franje koji je tako žarko ljubio Isusa, a onda u Isusu i sve stvoreno. Nakon upoznavanja s asiškim siromahom, ono što smo čuli i naučili prenijeli smo u kreativni svijet dječje mašte i marljivih ruku. Biseri su pripremili igrokaz u kojem su prikazali što je to savršeno veselje, kako je govorio sv. Franjo, i tako jasno vidjeli kako je pravo veselje u vršenju volje Božje, pa makar to značilo da ti vlastita braća ponekad i zatvore vrata ili te ne prepoznaju. U radionici smo izrađivali narukvice – desetica krunice koje sada rese naše ruke ali nam ukazuju da i na putu do škole ili kad čekamo tramvaj ili autobus vrijeme mogu posvetiti Bogu i preporučiti se zagovoru Blažene Djevice Marije u molitvi krunice. Nakon okrijepe tijela okrijepili smo i duh jer smo pred živim Isusom u euharistijskom klanjanju donijeli sve ono što naša malena srca nose. Slobodno vrijeme, Biseri su u Blatu iskoristili za obilazak mjesta te njegovih znamenitosti počinjući od muzeja u sklopu samostana. U obilasku znamenitostima grada Novske, Biseri su se upoznali sa samostanom sestara, župnom crkvom sv. Luke evanđelista i župnom crkvom bl. Alojzija Stepinca. Možda je pokoji nos i bio crven od zime ali srca i uši su bile raspoložene dok su noge veselo kročile kao kod Glasnika velikoga Kralja. Dječje srce pršti radosti a tome svjedoči smijeh koji se prolamao našom dvoranom gdje smo susret nastavili u igri i plesu. Četiri koraka naprijed, četiri nazad, skok lijevo, skok desno, zamjena mjesta, sve korake su lako pohvatali naši Biseri te skladno plesali i igrali se. Neizostavni kapetani i mornari, Geronimo i pantomima igrali su se cijelu večer. Susret smo zaključili podjelom diploma za ovaj susret formacije Bisera gdje je sv. Franjo naše Bisere ohrabrio primjerom svoga života i potaknuo ih da budu zauzeti članovi u svojim župnim zajednicama, u svojim školama primjer franjevačke radosti i malenosti. Južni dio formacije zaključio je svoje druženje euharistijskim slavljem u svetištu bl. Marije Petković primanjem diploma te u zajedništvu sa sestrama za zajednički stolom.

Radost, osmijeh, zagrljaj, molitva i zahvala među našim Biserima razlijevala se dok su se pozdravljali i razmjenjivali kontakte jer su se ovdje rodila i nova prijateljstva, a sv. Franjo i bl. Marija Propetog s ponosom i blagoslovom gledali na naše najmanje.

s. M. Kristina Injić i s. M. Anamarija Vuković
voditeljice formacije

Galerija slika

  Novosti