Katehetski dan Subotičke biskupije

U Totovu je selu 18. studenoga 2023. proslavljen Katehetski dan s vjeronaučnom olimpijadom osnovnoškolaca od 4. do 8. razreda Subotičke biskupije. Natjecala su se 104 vjeroučenika iz 26 župa, a pokazali su svoje poznavanje katekizma i snalaženje u Bibliji pronalazeći zadane odlomke. Svoju su kreativnost iskazali u predstavljanju župa iz kojih dolaze. Uz njih je u slavlju sudjelovalo još oko petsto djece koja su bodrila natjecatelje. Pročelnik katehetskog ureda vlč. Tibor Szöllősi za ovu je prigodu pozvao sestre Družbe Kćeri Milosrđa da djeca tako bolje upoznaju ovu redovničku zajednicu i da im se što bolje približi redovništvo u Katoličkoj crkvi kao oblik nasljedovanja Isusa Krista i življenja radosne vijesti. Tako sus. M. Irena Bajan, s. M. Juliana Beretić i s. M. Zrinka Vuković, u zajedništvu s karmelićaninima iz Sombora pripremile četiri radionice na kojima sedjecu poučilo o važnosti molitve krunice. S djecom je sudjelovala i naša s. M. Silvana Milan iz župe sv. Roka u Subotici. Djeca su izradilai narukvicu od deset zrna, kao pomoć u molitvi krunice, jer već i jedna izmoljena desetica raduje našu nebesku majku Mariju, Isusovu majku i uvodi nas u radost molitve koja je razgovor s Bogom.Veselja nije nedostajalo ni u užini koju su djeca blagovala s velikim zadovoljstvom.

Potom su skupinu mađarskoga govornog područja preuzele sestre dominikanke iz Mađarske, a sestre Kćeri Milosrđa preuzele su djecu hrvatskoga govornog područja. Tako su djeca čula o našoj majci utemeljiteljici, bl. Mariji Propetog Isusa Petković koja je jako voljela djecu, za njih se brinula i upućivala svoje sestre kako će djecu poučavati da rastu i razvijaju se i duhu i u tijelu. Posebice ih je upućivala da cijene i čuvaju dostojanstvo svakog djeteta, jer je svako dijete Božje. Nastojala je uvijek naći prikladne igre i zabavu, da i tako djecu oduševi za temeljne ljudske i kršćanske vrijednosti. Sama je obilovala takvim življenjem, što joj je i Crkva priznala time što ju je proglasila blaženicom, pa joj se možemo moliti za zagovor da i slijedimo Isusa Krista poput nje. U tih nešto više od jednoga sata djeca su se igrala izvodeći pantomimu, dinamične igre, pjesme, a bilo je i natjecanja u kvizu i prigodnih nagrada za lijepu uspomenu s ovoga hvalevrijednog susreta i zajedništva. Bogu hvala za njegovu ljubav i duh kreativnosti koji nam je podario!

Nakon objave rezultatanatjecanja novi je subotički biskup mons. Ferenc Fazekas dodijelio diplome svim natjecateljima. Neka ovaj Katehetski dan urodi plodovima svetosti i potakne djecu na što cjelovitije upoznavanje katoličke vjerei usvajanje njezinih vrijednosti.

Galerija slika

  Novosti