Dan Provincije u znaku 25.obljetnice prijenosa zemnih ostataka bl. Marije Propetoga iz Rima u Blato

Prošlo je 25 godina od prijenosa zemnih ostataka bl. Marije Propetoga iz Rima u njezino rodno Blato, gdje počiva u samostanu sestara Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje, u kripti samostana Kuće matice. Sestre su, u suradnji s Odborom za štovanje bl. Marije Propetoga koji djeluje u okviru Općine Blato, organizirale proslavu ovoga jubileja te ujedno i proslavile Dan provincije slaveći svetkovinu Krista Kralja.

U samostanskoj dvorani sv. Franje 25. studenoga 2023. upriličena je promocija prvog sveska pouka bl. Marije Propetoga pod naslovom Milim sestrama, a priredile su je i predstavile s. M. Emila Barbarić i doc. dr. sc. Katica Knezović. U okviru programa izveden je prigodni recital iz života Blaženice. Nastupile su i pjevačke skupine Stope i Diverso, te Meri Cetinić, a nazočne je pozdravila u ime vrhovne predstojnice M. Fides Babić, s. M. Dolly Jara Torres, zamjenica vrhovne predstojnice. Duhovni program započeo je cjelonoćnim klanjanjem koje je trajalo od 21:00 sat pa sve do jutra kada je u 7:00 sati završilo blagoslovom i svečanom jutarnjom molitvom božanskoga časoslova. Na klanjanju su sudjelovali i brojni vjernici. U nedjelju, tijekom jutra upriličena je molitve na groblju gdje počivaju zemni ostatci pokojnih sestara Kćeri Milosrđa.

Središnje slavlje započelo je u kripti svetišta Blaženice, odakle je krenula procesija, a potom se nastavilo u župnoj crkvi svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović uz koncelebraciju župnika don Željka Kovačevića i župnog vikara don Miše Pecotića, a službu đakona vršio je don Ivan Galjuf. Uslijedio je blagoslov spomen obilježja koje je postavljeno ovom prigodom na ulazu u Blato. Arhitektonski ga je osmislio Josip Vidović, a korpus Krista izradio je akademski kipar Petar Ujević. Otac biskup, u prisutnosti svećenika, đakona, sestara i vjernog puka blagoslovio je spomen obilježje. Prije samog blagoslova svoju riječi uputila je provincijalna predstojnica s. M. Mirjam Gadža, načelnik općine Blato Ante Šeparović, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Svečanom ugođaju pridonijeli su i Mješoviti župni zbor Svih svetih, HGU sv. Vincenca, župne bratovštine Svih Svetih i sv. Vincence, Viteško udruženje Kumpanjija, a osobito nazočnost dječice koji su puštanjem balona nastojali dočarati riječi bl. Marije Propetoga otisnute u podnožju spomen obilježja: Iz boli križa podignimo svoj pogled u nebo. Kod obitelji Mandurić uprličen je domjenak i druženje za sve nazočne, a potom je uslijedio svečani objed u samostanu.

s. M. Danijela Škoro
predstojnica samostana u Blatu

 

Više fotografija u:

Dan provincije 2023.

Blagoslov križa 2023.

Galerija slika

  Novosti