Proslava blagdana i 1600. obljetnice preminuća sv. Jeronima - Ugljan

Proslava blagdana i 1600. obljetnice preminuća sv. Jeronima

Ugljan, na otoku Ugljanu, samostan sv. Jeronima, 30. rujna 2020.

Pri završetku 100. obljetnice od utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje i 1600. godišnjice od preminuća sv. Jeronima, svečev blagdan je 30. rujna 2020. svečano proslavljen euharistijskim slavljem u samostanskoj crkvi sv. Jeronima u Ugljanu, a predslavio ga je don Marko Dokoza, župnik u župama Lukoran i Ugljan. Slavlje se nastavilo uz skromno druženje u samostanskoj blagovaonici s vjernicima otoka Ugljana.

U mjestu Ugljan na otoku Ugljanu, već gotovo šest stoljeća nalazi se franjevački samostan i crkva sv. Jeronima, koje je kao obiteljsku zadužbinu 1430. godine utemeljio Šimun Benja, djed modruškoga biskupa Šimuna Kožičića Benje. Crkva je posvećena 21. svibnja 1447. godine i to sv. Jeronimu, zaštitniku Dalmacije, a po legendi i izumitelju glagoljice. Papa Martin V. dopustio je franjevcima, maloj braći, da se nastane u ovom mjestu. Mala braća provincije sv. Jeronima u Zadru povjerili su 1933. godine samostan i crkvu sestrama Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje.

Danas u samostanu djeluje četiri sestara. Rado ugošćuju vjernike tijekom cijele godine koji u samostanu sv. Jeronima mogu provoditi duhovne vježbe, obnove i seminare. Ljeti sestre u kampu primaju goste kojima je uz odmor tijela u lijepoj prirodi na raspolaganju i samostanska crkva sv. Jeronima za duhovnu okrijepu.

s. M. Fátima Kršlović

Galerija slika

  Novosti