Prvi redovnički zavjeti s. M. Lane Pecotić

Zvao si me, Gospodine, evo me!      

Prvi redovnički zavjeti s. M. Lane Pecotić, 8. rujna 2020. u Zagrebu

Pod okriljem Blažene Djevice Marije, na spomendan njezina rođenja, Malu Gospu, sestre Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskoga reda sv. Franje u svome šestinskom samostanu »Nazaret« u Zagreb proslavile su obred polaganja prvih redovničkih zavjeta s. M. Lane Pecotić Srca Isusova.

Mala Gospa, kako se u narodu naziva još jedan od marijanskih dana u liturgijskom spomenu, vraća nas spasonosnoj poruci Božje Riječi u kojoj je već u Starom zavjetu naviještena ona koju je Bog odabrao, posebnom milošću zamilovao i povjerio joj čast i zadaću rođenja samoga Boga.

I život s. M. Lane Pecotić Gospodin je dotaknuo svojom ljubavlju i milošću. Pozvao ju je i odabrao da ga slijedi u posvećenom i redovničkom životu, a ona mu je odgovorila izgovarajući riječi zavjetovanja:

»Odgovarajući na ljubav Gospodina Isusa Krista, Sina vječnog Oca, da ga izbližega slijedim, ja sestra Marija Lana Pecotić Srca Isusova, potaknuta čvrstom voljom da se posve posvetim Bogu, u punoj slobodi, u prisutnosti sestara, u tvoje ruke provincijalna predstojnice s. M. Emila Barbarić obećajem da ću opsluživati zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti prema evanđeoskom putu kako je označen u Pravilu i životu braće i sestara Trećega samostanskog reda sv. Franje i u Konstitucijama Družbe Kćeri Milosrđa. Svojoj se redovničkoj obitelji predajem svim srcem da bih služeći Bogu i Crkvi postigla savršenu ljubav s milošću Duha Svetoga, po zagovoru Blažene Djevice Marije, sv. oca Franje i naše blažene Majke utemeljiteljice, a uz pomoć svojih sestara, u sestrinskom zajedništvu ljubavi i djelovanja.«

Sâm obred slavlja započeo je procesijom iz samostanske zgrade do špilje s kipom Majke Božjeu dvorištu. Euharistiju je slavio i obred zavjetovanja vodio župnik župe sv. Mirka Robert Šreter. U propovijedi je pozvao s. Lanu da poput dviju Marija, Isusove Majke Marije i majke utemeljiteljice bl. Marije Propetoga, svakodnevno živi svoj da Gospodinu, iz dana u dan, iz godine u godinu, s vjerom u Božju prisutnost i ljubav, da vjeruje Bogu unatoč svim vanjskim okolnostima koje su promjenljive, ali Bog je vjeran i on uvijek ostaje.On ju je pozvao, nudi joj sebe, svoju ljubav i milost, a ona mu treba odgovarati hrabro, zahvalno primati darovano i na nj uzvraćati.

U molitvenom zajedništvu sestara, rodbine i prijatelja s. Lana je svoj život i svoju ljubav povjerila samo Gospodinu. Provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić, koja je u ime Crkve primila zavjete, na završetku obreda zahvalila je s. Lani i čestitala joj na odvažnosti i hrabrosti odaziva na Gospodinov poziv. Zahvalila je i njezinim roditeljima što su svoje dijete darovali Bogu dopuštajući Lani da prigrli redovnički život. Potaknula ih je da je i dalje rado podržavaju na putu nasljedovanja Krista, jer Bog ljubi radosna darivatelja i stostrukomu uzvraća.

Bl. Marija Propetoga željela je da njezine duhovne kćeri budu druge Marije, pa stoga svaka njezina kći, uz vlastito ime nosi i ime Marija kao trajni znak posvećenoga života i podsjetnik na tu pripadnosti i njegov način življenja.

Neka Blažena Djevica Marija trajno i majčinskom brižnošću prati s. M. Lanu Pecotić da njezino življenje bude neprestano odgovaranje Gospodinu: Evo me! Neka njezin život bude hrabro i vjerno svjedočenje života s Kristom i poticaj drugima da se odazovu Božjem planu s njima i otvore svoje živote Božjoj ljubavi i milosti. Zahvaljujemo Gospodinu što ne prestaje zvati i poticati mnoge da mu se posvete u redovničkom staležu, a posebno mu zahvaljujemo za s. Lanu i još jedno slavlje zavjeta u jubilejskoj, stotoj obljetnici od utemeljenja naše družbe.

s. M. Jelena Krilić

Galerija slika

  Novosti