Trideseta obljetnica Frame

„Neka imaju Duha Gospodnjeg“ geslo je obilježavanja trideset godina Frame (Franjevačke mladeži) u Hrvatskoj. Nešto manje od 1000 ljudi posvjedočilo je svojim dolaskom 30. travnja 2022. godine na Sveti Duh u Zagrebu kako i danas ima mladih koji nasljeduju Isusa Krista po primjeru sv. Franje Asiškoga. Program je započeo franjevačkom krunicom, a nastavilo se euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, u zajedništvu s apostolskim nuncijem Giorgiom Linguom i s braćom svećenicima. U homiliji predslavitelj je istaknuo da je život prve kršćanske zajednice nepresušan izvor za sva vremena. Ne treba smetnuti s uma da ići na izvor i vraćati se na početke ne znači živjeti kao prije dvije tisuće godina ili živjeti kao sv. Franjo prije osamsto godina. Na izvoru je uvijek nova voda. Ne može se na izvoru piti ustajala voda. Još je istaknuo kako je čar izvora upravo u tome da svi iz njega piju, a svatko pije drugu vodu. Proslava se nastavila zahvalom Kristu koji nas je okupio oko izvora, svoga tijela u liku Hostije, euharistijskome klanjanju.

Popodnevni dio programa nastavio se na Hrvatskom katoličkom sveučilištu gdje su se sudionici prisjetili početaka osnivanja Frame u Hrvatskoj, također je predstavljena i monografija koja je pisano svjedočanstvo Frame. Kako je to običaj na framaškim susretima, uslijedio je duhovno - rekreativni dio programa. Kroz skečeve, duhovni nagovor fra Ante Vučkovića te glazbeni program kojega su obogatili fra Ivan Matić, glazbeni sastavi Voluntas Tua i Božja pobjeda, ovaj dan je bio blagoslovljen franjevačkom radošću. Kao Franjini sinovi i kćeri, kućama su se uputili blagoslovljeni Franjinim blagoslovom koji im je udijelio nacionalni duhovni asistent fra Ivica Janjić.

Franjevačka mladež svoju radost i pripadnost franjevačkoj obitelji još je jednom posvjedočila pokazujući Božju prisutnost u životu svakog ponaosob kroz redovnički, svećenički i obiteljski poziv. Na susretu je sudjelovala i s. M. Leonarda Mijić koja je bila članica Frame.

Riječi Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva, neka te licem svojim obasja, milostiv neka ti bude, neka pogled svoj svrne na te i mir ti podari, neka odzvanjaju u našim ušima kako bi i dalje bili radosni glasnici velikoga Kralja i siromašnoga brata Franje.

s. M. Leonarda Mijić
novakinja

Galerija slika

  Novosti