S. M. Mirka Markanović (1952.-2022.)

Gospodin je iznenada pozvao k sebi našu s. M. Mirku (Janju) Markanović 1. svibnja 2022. godine u 70. godini života i 50. godini redovničkih zavjeta.

S. M. Mirka Janja Markanović rođena je 29. studenoga 1952. u Lugu, Zavidovići, BiH.  Krštena je 7. prosinca 1952, u župi sv. Ane u Radunicama. U istoj župi primila je sakrament sv. pričesti godine 1962., a sakrament potvrde 26. srpnja 1965.

Njezini roditelji Ivo i Mara r. Filipović nisu se bojali života niti su uzmicali pred odgovornošću odgoja i podizanja djece. U toj otvorenosti životu darovali su život Iliji, Jozi, Franji, Ljubici, Jeli – s. Ilijani i Janji – s. Mirki. Dvoje njih već uživa blaženu vječnost a sad im se pridružila i s. Mirka. U svojim bilješkama s. Mirka je zapisala: „Obitelj je živjela uzornim kršćanskim životom. Njegovala se obiteljska molitva, sakramentalni život, redoviti odlasci na sv. Misu. U obitelji su vladali sklad, uzajamna ljubav i vedrina.“ Ne čudi stoga da su u takvom obiteljskom ozračju dvije sestre odlučile postati redovnice Kćeri Milosrđa: s. Ilijana i pokojna s. Mirka. Zahvalna Gospodinu za milost poziva piše:

Zahvaljujem Gospodinu za dar svoga poziva koji sam osjetila već u šestoj godini svoga života, a u desetoj godini čula sam unutarnji glas: ti ćeš biti časna sestra! I, želja joj se ostvarila. Nekoliko godina nakon što je njezina sestra Ilijana ušla u samostan pridružila joj se i Janja, 1968. godine.

Slijedilo je razdoblje redovničke formacije. Novicijat je započela 1970. u Kući Matici, a drugu godinu novicijata provela je u Rimu. Prve zavjete položila je 12. rujna 1972. godine, a doživotne 8. rujna 1977. u Kući Matici.

Svoje redovničko poslanje s. Mirka ostvarivala je samozatajnim radom kao kuharica u našim zajednicama u Kući Matici u Blatu, Smokvici, Domu Zdravlja u Blatu, potom u Bibinjama, u Zagrebu na Trešnjevci, u Šestinama, Ivanić Gradu, Čakovcu, Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Marincima, Zemuniku, Šikari – BiH, i naposljetku – zadnja postaja bila joj je Zadar. Služba koju je vršila nije lagana, iziskivala je često puta ne male žrtve i odricanja koje samo Gospodin zna. Ona je to prikazivala Gospodinu i u molitvi crpila snagu za svakodnevno služenje i rad.  

Bila je vedra, komunikativna, otvorena i spremna pomoći i učiniti da i drugi budu sretni. Iskusila je zahtjevnost redovničkog života u zajednici te je u vjeri prihvaćala svoje sestre i onda kad se nisu razumjele ili su se razilazile u stavovima, promišljanjima i poimanju stvarnosti.

Zadnja stanica njezina ovozemaljskog putovanja bila je Zadar. Tu ju je Gospodin dodatno pročistio za susret s Njim po križu bolesti kojeg je s. Mirka prihvatila i nosila u duhu vjere i predanja sve do trenutka njezine blage smrti, u nedjelju 1. svibnja 2022. godine. Vjerujemo da ju je Gospodinu našao pripravnu i da mu je pohrlila ususret s upaljenom svjetiljkom.

Draga s. Mirka, hvala ti za tvoju pripadnost našoj redovničkoj obitelji, za tvoje radosno služenje u duhu karizme milosrđa i ljubavi kroz proteklih 50 godina tvoga redovničkog života. Nisi dočekala zajedničko slavlje zlatnog Jubileja sa svojim kolegicama i susestrama, predviđeno za 11. rujna ove godine. No, ti ćeš ga proslaviti u zajedništvu nebeske Crkve, oslobođena svih muka. Zagovaraj nas kod dobroga Boga, a njegovom milosrđu preporuči naš hod prema vječnosti i naše potrebe za novim duhovnim zvanjima.

Počivala u miru Božjem!

Galerija slika

  Novosti