Susret Bisera Očeva Milosrđa i Poslanika Milosrđa na Udbini

U subotu 29. travnja 2023. godine okupili su se na Udbini Poslanici Milosrđa i Biseri Očeva milosrđa iz raznih krajeva Hrvatske: iz Zagreba smo došli s Trešnjevke i iz Šestina u pratnji s. M. Jasne Crnković i s. M. Ilirke Ivandić, iz Ivanić Grada sa s. M. Jelenom Krilić, Novske sa sestrama s. M. Emilom Barbarić i s. M. Milankom Juričević te iz Blata sa s. M. Anamarijom Vuković  i s. M. Marijom Oreb.

Na Udbini nas je dočekao  don Josip Šimatović, upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika. Susret je započeo pismom pozdrava provincijalke s. M. Mirjam Gadža koji je pročitala s. Ilirka. Zatim smo se podijelili na malene i velike i, dok su veliki razgledavali svetište s vlč. Šimatovićem, s nama su ostale sestre Anamarija, Marija i Jelena. Nakon malo upoznavanja i nekoliko igara, izašli smo van i zaigrali graničara. S obzirom na to da nas je bilo preko 30, igra je potrajala i dočekali smo Poslanike još uvijek igrajući.

Don Josip Šimatović upoznao je Poslanike s poviješću Udbine, Krbavske bitke koja se dogodila na tim prostorima i povijest nastanka samog svetišta. Crkva hrvatskih mučenika je hrvatsko nacionalno svetište. Zamišljena je kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskog naroda do ostvarenja svoje države i slobode. Idejni začetnik projekta bio je biskup mons. dr. Mile Bogović 2005. godine, a dovršena je 2010. godine. Crkva je svečano otvorena i blagoslovljena 11. rujna 2010. godine. Kamen temeljac za crkvu položen je 2003. godine. Kamen temeljac buduće crkve izvađen je iz temelja krbavske katedrale. Kamen je 8. lipnja 2003. blagoslovio Sveti Otac Ivan Pavao II. na Trsatu. Tih dana, točnije 6. lipnja 2003. godine i blažena Marija Propetog Isusa Petković proglašena je blaženom, što je zanimljiva poveznica s odabirom upravo ovog svetišta za naše hodočašće. Stoga je na ulazu u svetište postavljen kip Svetog Oca Ivana Pavla II koji ostavlja dojam kao da ide prema nama ulaskom u svetište. Od kipa svetog pape Ivana Pavla II do oltara u crkvi vidljiva je crvena staza koja ističe važnost Euharistije.

Oko Crkve hrvatskih mučenika nalazi se spomen park u kojem se nalazi velik broj spomen kamenja hrvatskih stratišta, mjesta pogibije i masovnih grobnica. Nazivi za taj zid su Zid memorije, Zid sjećanja, spomen na sve žrtve koje su pale za svoju vjeru, narod i domovinu. U spomen parku nalazi se križ nalik križu u Vukovaru. S vidikovca se može vidjeti Krbavsko polje i mjesto na kojem se dogodila Krbavska bitka 1493. Nakon obilaska vanjskog dijela svetišta, poslanici su u dvorani imali prigodu pogledati prezentaciju i upoznati se s još nekim detaljima svetišta.

Biseri i Poslanici su se ponovno ujedinili na ručku, nakon kojeg je uslijedila predstava Bisera iz Blata o slijepom Bartimeju te recitacija Bisera iz Novske. Zatim je došao red da i odrasli zaigraju igru: Poslanici su se po župama natjecali u poznavanju citata bl. Marije Petković.

Nakon ovog 'odmora', ponovno smo se podijelili i zamijenili uloge: Biseri su otišli s don Josipom razgledati svetište, a Poslanici su se skupili u dvorani kako bi se međusobno upoznali, predstavili svoj rad u župama i razmijenili iskustva. Svi Poslanici Milosrđa su uključeni u župne aktivnosti i pomažu župnoj zajednici u poslovima uređivanja crkve izvana i iznutra, pomaganja potrebitima i sve što je potrebno, a sve u karizmi blažene Marije Propetog Isusa Petković, u ime Božje i s Bogom.

I Biseri su čuli o povijesti samog mjesta Udbine, kao i povijest svetišta. Na ovom su se prostoru Krbavskog polja kroz povijest borile brojne bitke i izgubili se mnogi hrvatski životi, zbog čega se svetište hrvatskih mučenika upravo i nalazi ovdje. U samom svetištu nalazi se mnogo motiva iz hrvatske povijesti, uključujući i Višeslavovu krstionicu te reljefe bleiburškog stradanja, bitke na Krbavskom polju i Vukovara. Nakon razgledavanja same crkve, don Josip je u kratkoj prezentaciji slikama potkrijepio sve što je prethodno ispričao, a među slikama su se našle i one koje prikazuju stotine i stotine ljudi koji su posjetili ovo svetište.

Susret smo završili svetom misom koju je predslavio don Josip Šimatović. On je u propovjedi istaknuo važnost Euharistije i Isusova Uskrsnuća te naglasio da je svaka nedjelja „mali Uskrs“, da su život vječni i nebo za koje smo stvoreni bit naše vjere.

Na susretu je sudjelovalo oko 130 Poslanika Milosrđa i Bisera Očeva milosrđa. Nakon euharistijskog slavlja upriličili smo zajedničku fotografiju nakon čega smo se pozdravili te se uputili kućama u istim sastavima u kojima smo i došli: Trešnjevka, Novska i Šestine u jednom busu, a Blaćani i Ivanić Grad u odvojenim. Na povratku se pjevalo još jače nego pri dolasku, što samo pokazuje koliko smo se zbližili i zabavili na ovom susretu!

Matea Cvetković, studentica 2. god. PMF-a, Šestine
Vanja Turkalj, Poslanica Milosrđa, Ivanić Grad

 
 

Galerija slika

  Novosti