Studijsko – rekreativni dan za redovničke pripravnice

Mlade sestre pripravnice s odgajateljicama okupile su se 11. svibnja 2023. u 7 sati na Kaptolu u Zagrebu kako bi pošle na izlet u Brezje u svetište Marije Pomoćnice u Sloveniji. Sudjelovale su sestre karmelićanke BSI, zatim Služavke Malog Isusa, Sestre Presvetog Srca Isusova, Službenice Milosrđa, Klanjateljice Krvi Kristove i sestre iz Družbe Kćeri Milosrđa (odgajateljica s. M. Veronika Dunatov, novakinja s. M. Mihaela Andrijević i postulantica Lucija Juričić). Njima su se pridružili Misionar Krvi Kristove p. Stjepan Ivan Horvat, te isusovac p. Ivica Musa. Izlet je bio u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije, a voditeljica puta bila je s. Marina Kosina, karmelićanka BSI. Svoje putovanje započeli su zajedničkom molitvom liturgije časova.

Na putu do Brezja posjetili su samostan kartuzijanaca u Pleterju. Dočekao ih je prior samostana te ih uveo u crkvu. Napravio je kratki uvod pa ih je odveo u pokrajnju prostoriju u kojoj su pogledali kratki dokumentarni film o životu kartuzijanaca. Njihova potpuna posvećenost Bogu i način života na sve je ostavio snažan dojam. Nisu propustili priliku nakon filma postavljati pitanja i fotografirati se u crkvi. Akustičnost crkve sestre su isprobale zajedničkim pjevanjem gregorijanskog korala „Na gozbu Kralja Jaganjca“. Kartuzijanci se uglavnom financiraju prodajom knjiga i vlastitih pripravaka: likera, vina, čajeva, medicinskih pripravaka i slično, pa su imali priliku nešto od toga pogledati i kupiti. Svoj put nastavili su uz duhovne pjesme popraćene na gitari.

Sljedeća postaja bila je Brezje, svetište Marije Pomoćnice. Dočekao ih je tamošnji župnik i ispričao neka od čuda koja su se dogodila u svetištu po zagovoru Marije Pomoćnice. Sestre su se zajedno pomolile ispred pokrajnjeg oltara Mariji Pomoćnici i zapjevale „Kraljice neba“. Potom je bila sveta misa koju je predslavio p. Stjepan Ivan Horvat u koncelebraciji s p. Ivicom Musom. Nakon mise, župnik ih je malo proveo po svetištu. Slobodno vrijeme iskoristili su ručajući u vlastitom aranžmanu i kupovanjem nabožnih predmeta u suvenirnici, kao podsjetnik na ovo prekrasno svetište. Prije polaska svi su imali priliku zadržati se neko vrijeme u crkvi na osobnoj molitvi prebirući u srcu doživljena iskustva.

Pri povratku svratili su na Bled – veliko poznato jezero koje se najbolje vidi s Bledskog dvorca na visokoj strmini. To je jedan od najstarijih dvoraca u Sloveniji, kojeg su sestre također posjetile. Kišno vrijeme nije ih spriječilo da nakon razgledavanja pođu u šetnju gradom uz jezero u potrazi za poznatim „blejskim“ kremšnitama. Nakon ukusnih kremšnita ukrcali su se u autobus gdje su zajedno pjevali, molili i zahvaljivali dragom Bogu i organizatorima na duhovno i rekreativno ispunjenom danu dijeleći svoja duhovna iskustva i doživljaje.

Lucija Juričić, postulantica

Galerija slika

  Novosti