S. M. Slava Marinović (1932.-2023.)

Gospodin je u svoju radost pozvao našu s. M. Slavu Marinović u suton 9. ožujka 2023. godine praćenu molitvama svojih sestara, u 92. godini života i 62. redovničkih zavjeta.

S. M. Slava Jakica Marinović svoj ovozemaljski hod započela je 13. veljače 1932. u kršćanskoj obitelji Ivana Marinović Bršćana i Jake rođ. Sardelić, gdje je uz brata Ivana i sestru Ružu primila prvu ljudsku i kršćansku formaciju te primila sakramente kršćanske inicijacije u župnoj crkvi Svih Svetih u Blatu. U družbu Kćeri Milosrđa ušla je 15. rujna 1957., nakon ozbiljnog promišljanja i propitkivanja. U svojoj Molbi za ulazak u samostan od 29. kolovoza 1957. ona piše: Još davno u dobi svoga djetinjstva osjetila sam težnju za redovničkim životom. Nijesam polagala tome nikakve važnosti, jer sam u svojoj pameti držala da je taj život za mene previše težak. Međutim toj unutarnjoj težnji nikako se nijesam mogla oprijeti jer je dnevno rasla. Promatrala sam rad i život časnih sestara, ovdje u mojem rodnom mjestu, što me je još jače privuklo, te sam odlučila upraviti molbu cijenjenom naslovu da bi me primili u redovničku Družbu koja je nikla u mom rodnom mjestu, da tu, s pomoću Božjom, odgovorim pozivu što mi je Gospodin u dušu postavio. I odgovorila je s. Slava ovom pozivu, ne samo davne 1957. godine, nego je taj odgovor predanja i ljubavi ponavljala dugi niz godina kojima ju je Gospodin obdario, a nije uvijek bilo lako.

Slijedilo je razdoblje redovničke formacije. Novicijat je započela 12. rujna 1958.  da bi na isti dan, blagdan Imena Marijina, 1961. godine položila prve zavjete, a pet godina kasnije, 12. rujna 1966. i doživotne zavjete. Godine 2010. proslavila je u svojoj zajednici u Blatu zlatni Jubilej – 50 godina redovničkih zavjeta.

U svojih 91 godinu života, od kojih 66 godina redovničkog života iskusila je s. Slava život u svim nijansama, u radostima, u boli, tuzi, odlascima najmilijih, bolesti i križu. Ali u svemu ja ostala postojana, odana i vjerna svom Gospodinu. Molitva joj je bila snaga i utjeha, a osmjeh snažno oružje u ovom surovom i hladnom svijetu. Prve kušnje nastupile su već u novicijatu kad ju je Gospodin pohodio bolešću tuberkuloze. Zbog toga joj je bio produžen novicijat a ona je to vrijeme prihvatila kao darovano vrijeme za još intenzivniji rast i pripremu za potpuno predanje Njemu. Svoje redovničko poslanje ostvarila je u više naših redovničkih zajednica: u Šestinama, u Bibinjama, u Uskoplju, a najveći dio života provela je u svom rodnom Blatu koje je istinski voljela i ustrajno za njega molila zazivajući Božji blagoslov na sve mještane.

S. Slava je bila duša molitve, tihog, radosnog i nesebičnog služenja. Vršila je službu sakristanke, refektorke, švelje, a od 1977. godine bila je dugi niz godina vratarica u Blatu. Kroz svaku od spomenutih službi s. Slava je gradila odnose vjere, zajedništva, ljubavi i povjerenja. Gostoljubivost i uslužnost odlike su zbog kojih su se svi koji su dolazili u samostan osjećali doma. U svojoj jednostavnosti osvajala je djecu, mlade i obitelji, uvijek iznalazeći pravu riječ i ispravan savjet. Rado je posjećivala bolesnike i starije osobe u njihovim domovima, dotičući njihove rane i preporučujući ih Gospodinu. Posebno je voljela svoje sestre i u svakoj prepoznavala ono najbolje. Radovala se uspjehu i napretku svake pojedine i nije dopustila da negativni osjećaji prevladaju ili naruše zdrave sestrinske odnose koje je ona u svojoj jednostavnosti vješto gradila.

I kad su fizičke snage slabile, ona je strpljivo pokušavala pratiti sve što se događa i pronaći prostor u kojem će dati svoj obol svakom događanju u dragoj nam Matici. U zadnje vrijeme njezin privilegirani prostor bila je kapelica i njezina soba u kojima je nizala svoje molitve i vapaje dobrom Bogu za njegovu Crkvu, svećenike a posebno za potrebe Družbe i nova zvanja.

Kako je tiho i nenametljivo živjela tako je tiho i nenametljivo i otišla. Tek nekoliko dana pobolijevanja bilo je dovoljno za posljednje pročišćenje i pripremu za susret kojemu je stremila. Okružena svojim sestrama koje je istinski ljubila i s kojima je posljednjih godina gradila zajedništvo te okrijepljena svetim sakramentima preselila je u Očev dom. Počivala u miru Božjem!

Posljednji ispraćaj s. M. Slave Jakice Marinović bit će u Blatu na Korčuli u ponedjeljak 13. ožujka 2023. godine u 15,30 sati.

Galerija slika

  Novosti