S. M. Karla Milić (1941.-1922.)

Na svetkovinu Uzašašća Gospodinova na nebo, 26. svibnja 2022., Gospodin je uzeo k sebi našu dragu s. M. Karlu Slavku Milić u 81. godini života i 54. redovničkih zavjeta.

S. M. Karla Milić rođena je 27. kolovoza 1941. godine u mjestu Vrse, Gornji Vakuf, BiH od oca Augustina i majke Mare Šerić. Na krštenju dobila je ime Slavka. Roditelji naše Slavke voljeli su život. U toj otvorenosti životu Bog im je podario sedmero djece: četiri dječaka i tri djevojčice od kojih je dvoje još živih: Kata i ovdje prisutna Lucija, dok ostali, vjerujemo, uživaju slavu nebesku.

Sestra Karla pripada generacijama sestara koje su vrlo rano uprtile teška bremena života. Godine 1958. njezina obitelj seli u Široko Polje, u ravnu Slavoniju. Trebalo je sviti novo obiteljsko gnijezdo u novim okolnostima, što nimalo nije bilo lako. Svjesna je toga bila naša s. Karla, stoga, iako je vrlo rano osjetila poziv za posvećeni život, ostaje u obitelji kako bi pomogla roditeljima u podizanju braće i sestara radeći raznorazne poslove koji su često puta nadilazili njezine snage. Sve to pridonijelo je sazrijevanju duhovnog poziva, te ona 15. veljače 1965. napušta roditeljski dom i ulazi u zajednicu sestara Kćeri Milosrđa u Zagrebu.

Slijedilo je razdoblje redovničke formacije: novicijat je započela 12. rujna 1966. godine; prve zavjete položila je 12. rujna 1968., a doživotne 8. rujna 1973. godine.

S. M. Karla odlikovala se jednostavnošću, skromnošću, iskrenošću, vedrinom i franjevačkom radošću, pobožnošću i vjernošću karizmi Družbe. Bila je žena vjere. Ljubila je Družbu i svoje sestre i pronalazila je uvijek nove putove ljubavi i milosrđa do svake sestre i svake osobe s kojom se susretala. Nakon prvih zavjeta djelovala je nekoliko godina kao kuharica u Puli, iako, kako sama piše, nije znala kuhati. Prihvatila je službu i s dobrom voljom i Božjom pomoći svladala je ovaj izazov na osobno zadovoljstvo i zadovoljstvo sestara. God. 1971. premještena je u Brežice gdje je i ostala sve do svoje blage smrti 26. svibnja 2022. godine. U Brežicama je s. Karla obavljala razne službe i poslove te ostavila neizbrisiv trag u srcima mještana. Dosta njih sjeća je se kao vrsne odgajateljice njihove djece. Koliko li je radosti i ljubavi ulila u njihova srca svojom otvorenošću, razumijevanjem i toplinom koju može dati samo osoba velikog srca, a takvo je bilo srce naše s. Karle. S pokojnom s. M. Amatom nije podizala samo djecu već je odgajala i njihove roditelje, hrabrila ih i usmjeravala u život. Svaki posao bio je za nju prilika za rast i prilika za usrećiti drugoga. Zato se nije ustručavala ni jednog posla: bila je sakristanka, vrtlarica, pomoćnica kod zidarskih poslova, odgajateljica, kuharica, brinula je o crkvenom rublju, a posebnu osjetljivost i dosjetljivost pokazivala je prema siromasima koje je često posjećivala i pomagala u okviru svojih mogućnosti, kako u njihovim domovima tako i u bolnici.  I kad su se okolnosti promijenile, kad više nisu djeca dolazila u našu redovničku kuću, jer su tako odlučile gradske vlasti, s. Karla je nastavila neumorno raditi na dobrobit ljudi u Brežicama, svojom molitvom, majčinskim savjetom i blizinom. Nastavila je ona djelovati u župi brinući se za uređenje crkvenog prostora te je brinula i o župnicima i bila raspoloživa za suradnju i pružiti im potrebno u njihovom svećeničkom poslanju.

Posebnu ljubav i pažnju iskazivala je svojim sestrama Kćeri Milosrđa, napose je brinula i iznalazila načina da pomogne našu zajednicu sa starijim i bolesnim sestrama ovdje u Šestinama kao i zajednicu provincijskog sjedišta.  Bila je neumorna i nije se štedjela. Radosna, vedra, komunikativna, ljubazna darežljiva. Takvom je pamte svi oni koji su imali sreću upoznati je i susretati se s njom.

Draga naša s. Karla, zahvaljujemo Bogu za tebe, za dar tvoga života koji si prinijela Bogu živeći s nama, u našoj zajednici u Crkvi. Ne znamo jesmo li i koliko smo ti znale uzvratiti i darovati ljubav i pažnju… Tebi zahvaljujemo za svu tvoju ljubav i pažnju, za suputništvo s nama, za sve što si bila, što si iz ljubavi činila. Oprosti nam ako smo uzmanjkale u ljubavi  prema tebi. Neka ti Gospodin sve nadoknadi i neka ispuni želje tvoga srca.

Počivaj u miru Božjem.

Galerija slika

  Novosti