S blaženicom u pohodu župi sv. Luke u Josipovcu

Na prvu korizmenu nedjelju, 18. veljače 2024., tri sestre Družbe Kćeri Milosrđa posjetile su župu sv. Luke u Josipovcu gdje su ih vjernici radosno primili sa svojim župnikom Marijom Žigmanom. Dolazak redovnica župljanima je bilo lijepo sjećanje na Školske sestre franjevke koje su od 1998. godine sve donedavno, više od dva desetljeća, djelovale u župnom pastoralu i apostolatu djece i mladih. Koliko god da su župljani zahvalni za dosadašnje djelovanje sestara, još više priželjkuju njihov povratak u svoju sredinu, jer su jako svjesni toga koliko su dobra redovnice učinile za njihovu mladu župu koja se polako razvija. Stoga ne samo istinski priželjkuju da im se redovnice vrate, nego za to mole i Boga, jer svjedoče da su upravo redovnice, uz svećenike, davale dušu njihovoj župi.

U takvom ozračju želje za redovničkom prisutnosti u župi, bilo je lako govoriti o bl. Mariji Propetoga, utemeljiteljici Družbe Kćeri Milosrđa koju je sv. Ivan Pavao II. u Dubrovniku 6. lipnja 2003. proglasio blaženom. Kao promicateljica kauze za njezino proglašenje svetom, s. M. Emila Barbarić govorila je i o blaženici i o njezinoj družbi, o suvremenom djelovanju na više kontinenata, a svugdje u svjedočenju Božje ljubavi i njegova milosrđa za čovjeka u potrebi, bio on dijete, odrasla osoba ili starac. A kao koordinatorica objavljivanja blaženičine pisane baštine mogla je uputiti na više izdanja u kojima se zainteresirani mogu bolje upoznati s bl. Marijom Propetoga, s njezinim djelovanjem i pouzdavanjem u Providnost, a posebice s njezinim živim i predanim prijateljevanjem s Isusom Kristom, s njezinom Propetom ljubavi. Veliki dio tih izdanja kao i drugih prigodnih predmeta u vezi s blaženicom moglo se nabaviti poslije misnoga slavlja, a u tomu su pripomogle provincijalna savjetnica s. M. Irena Bajan i mjesna predstojnica zajednice u Valpovu s. M. Juliana Beretić.

Kao blaženičine duhovne kćeri omogućile smo vjernicima na kraju euharistijskoga slavlja i čašćenje blaženičinih moći koje smo za tu prigodu donijele. Vjernici su u takvoj blaženičinoj prisutnosti mogli iznijeti svoje molitve za njezin zagovor, u vlastitim potrebama i potrebama župe. A župnik se u mnogim projektima skrbi za sve svoje župljane, osobito za djecu i mlade, kao i za njihove obitelji, starije i bolesne. Kao brižan pastir svoga stada nudi im razne vjerske sadržaje da zdravo rastu i duhovno se uzdižu.

Kao Kćeri Milosrđa zahvalne smo Bogu za ovo lijepo iskustvo i svjedočanstvo župljana o važnosti redovničke prisutnosti među njima. I mi priželjkujemo novi susret s njima i molimo na nakane župnika i vjernika ove župe da ih Bog usliši u želji da im se redovnice vrate u župu.

s. M. Emila Barbarić,
promicateljica kauze bl. Marije Propetoga

Galerija slika

  Novosti