Duhovna obnova za mlade

U organizaciji sestara Kćeri Milosrđa upriličena je duhovna obnova za mlade u samostanu na Prižbi, na otoku Korčulu, od 17. do 22. kolovoza 2023. godine. Trinaest djevojaka i jedan mladić pristigli su u samostan kako bi tjedan proveli u molitvi, prirodi i druženju krijepeći se na duhovnim izvorima bl. Marije Propetoga. Mladi su došli iz Valpova, Ivanić-Grada, Subotice i Splita. Program duhovne obnove bio je prilagođen mladima, a sastojao se od zajedničke molitve, kateheza, hodočašća, radionica, kulturnih događanja i sličnih sadržaja. Posjetili su i Blato u kojem se nalazi Kuća Matica sestara Kćeri Milosrđa, svetište bl. Marije Propetoga, njezin muzej, soba, rodna kuću i župna crkva. Kroz svo ovo vrijeme mladi su imali prilike svakodnevno moliti liturgiju časova sa sestrama, sudjelovati na euharistijskom slavlju, hodočastiti u Babinu – putevima bl. Marije Propetoga, klanjati se Isusu u Presvetom sakramentu, častiti Blaženu Djevicu Mariju kroz pobožnost krunice, družiti se u rekreativnim programima, zbližavati se kroz razgovor i radionice te pristupiti sakramentu pomirenja.

Voditeljica duhovne obnove bila je s. M. Danijela Škoro. U sakramentalnom hodu mlade je pratio svećenik đakovačko osječke nadbiskupije vlč. Luka Ćosić. Na pripomoć je bila i s. M. Jelena Krilić koja je dopratila mlade iz Ivanić-Grada, a s. M. Paulina Mirošević i s. M. Ilirka Ivandić su vodile brigu za tjelesnu okrijepu mladih.

U svojim osvrtima mladi su pozitivno ocijenili duhovnu obnovu:

* Ovo je bilo jedno predivno iskustvo. Upoznala sam nove ljude, okrenula se više Bogu i naučila nove stvari.

* Bilo je jako lijepo i blagoslovljeno, ispunjeno Božjom prisutnošću, predivnim ljudima, mirom, ljubavlju, prijateljstvom.

* Duhovna obnova je bila odlična. Nije bila prenatrpana i imali smo vremena za sebe. Najbolji mi je bio dan pustinje i izazova.

* Najviše mi se svidjelo moliti časoslov, a posebno ujutro na plaži.

* Večer igara mi je bila prezanimljiva i kupanje poslije jutarnje molitve na plaži.

* Odlično raspoređeno vrijeme. Najviše su mi se svidjele jutarnje molitve te mini radionice.

* Upoznao sam divne ljude koji su u vjeri.

* Rado bih ponovila ovo iskustvo jer od prvog dana je sve bilo lijepo, poticajno i duhovno bogato. Vjerujem da će iz ove duhovne obnove proizići puno plodova i milosti.

* Najbolji dio mi je bio misa kod špilje u Babini i pjevanje u autu.

* Mislim da ću se vratiti kući jača i bolja u svojoj vjeri.

* Najbolji dio mi je bio dan izazova i pustinje. Nije bilo lako, ali nakon tišine i mira, u jednom dijelu dana sam se osjećala puno bolje, ljepše i ispunjenije.

* Lijepo je bilo biti u tišini, moliti i osluškivati.

* Svidjela mi se raznolikost radionica. Dosta sam toga naučila. Ponovila bih klanjanje. Najbolji dio mi je bilo „pismo Isusu“.

Katija Cvenić i s. M. Danijela Škoro

Galerija slika

  Novosti