Nijedno slavlje u kršćanskoj crkvenoj godini nije toliko povezano s velikim očekivanjem kao slavlje rođenja Isusa Krista. Želimo savršeno postavljen stol, skladno slavlje i sretne dječje oči. Ali to ne uspijeva uvijek. Valja se prisjetiti božićnog evanđelja. Ono govori o poteškoćama, nepovoljnim okolnostima i mukama, ali i o radosti, sreći i miru. Marija rađa Sina usred nesavršenoga, krizom zaogrnutoga svijeta. To ne umanjuje radost rođenja Spasitelja i čuđenje nad tolikom Božjom milosti.

U promišljanju kako se kvalitetnije pripraviti i doživljenije proslaviti Božić i božićne blagdane, sestre Kćeri Milosrđa žele pomoći roditeljima da što je moguće bolje djeci prenesu najvažnije istine kršćanske vjere kroz razne oblike ukrašavanja svoga doma i priprave na slavlje. Prijedloge su pripremile s. M. Juliana Beretić, s. M. Katarina Mihić, s. M. Lana Pecotić, s. M. Jelena Krilić i Katica Knezović.

Ponuđeni materijali kratko poučavaju o značenju došašća, predlažu kako se pripremiti za došašće i kako ga živjeti u aktivnostima koje svaku osobu, i obitelj kao zajednicu, polako vode prema Božiću. Vrhunac svakoga tjedna u došašću jest čitanje nedjeljnoga evanđelja i razmišljanje o toj Božjoj riječi, a potom i razgovor o njoj. Bogatstva došašća otkrivaju se i u slavljenju svetaca koji se posebno obilježavaju u našem narodu. Ove kateheze nam daju prigodu da upoznamo te svece, ali i običaje koji se vezuju uz njihove spomendane. Uz sve ovo, predložene su različite radionice u obitelji za izradu adventskih vijenaca, darova, ukrasa, kao i pjesme koje se mogu pjevati dok je obitelj na okupu, te molitve koje mogu moliti. Božićni materijali donose poticaje za proslavu Božića, pojednostavljeno evanđelje o Isusovu rođenju (Lk 2,1-14), prijedloge za crtani film, kratku pobožnost kod kuće na Badnjak kao i slavlje Božje riječi uz koju je ponuđen i kratak razgovor. Uz sve ovo, predložene su različite radionice u obitelji za izradu božićnoga nakita, darova, ukrasa, kao i pjesme koje se mogu pjevati dok je obitelj na okupu, a i molitve koje mogu moliti i djeca.

 

VIDEO:

Prvi tjedan:  Kralj Adventus - Štalica

Drugi tjedan:  Kralj Adventus - Pastiri

Treći tjedan:  Kralj Adventus - Marija i Josip

Četvti tjedan: Kralj Adventus - Anđeli 

Božić:  Kralj Adventus - Maleno djetešce

Došašće - pripremamo se za Božić4.9 megabajta
Kralj Adventus2.4 megabajta
Božić u obitelji3.8 megabajta
 
  Dječji vrtić Marija Petković