S. M. Kalista Grbeš (1943.-2022.)

Gospodin je u svoj zagrljaj primio našu s. M. Kalistu Martu Grbeš 26. travnja 2022. godine u 76. godini života i 56. godini redovničkih zavjeta.

Svoje ovozemaljsko putovanje S. M. Kalista Marta Grbeš započela je u pobožnoj, katoličkoj obitelji Joze i Luce r. Meter 19. srpnja 1943. godine u Kovačevu Polju – župa Šćit, BiH. Roditelji naše Marte bili su otvoreni životu, imali su osmero djece, a Marta se rodila kao šesto dijete po redu. Danas ih je troje među živima, a ostali su već dionici nebeske Crkve. Jozo i Luca podarili su Crkvi i svećenika salezijanca don Božu, a iz uže obitelji potekla su još trojica redovnika franjevaca, pripadnika provincije Bosne Srebrene. Obzirom da je ova župa i ovaj kraj podario Crkvi i narodu velik broj duhovnih zvanja, bilo redovničkih bilo svećeničkih, ne čudi stoga da se i u srcu male Marte javila želja za posvećenim životom. U svojoj kratkoj biografiji ona piše: Odgojena sam u kršćanskoj obitelji. Župa nam je bogata duhovnim zvanjima i otud vjerojatno i moja želja da krenem Božjim putem. A iz uže obitelji su tri fratra. Savjetovala sam se s jednim fratrom, kako je u samostanu i hoću li ja to moći. On mi je rekao, ako znam slušati onda ću moći i biti u samostanu. I on mi je savjetovao da idem u ovu, novu Družbu, jer on pozna mnoge koje su u nju otišle.

Ohrabrena riječima franjevca, 6. rujna 1962. u svojoj 19.-oj godini, Marta napušta roditeljski dom i dolazi u našu redovničku obitelj Kćeri Milosrđa.

Slijedilo je razdoblje redovničke formacije. Novicijat je započela 12. rujna 1964. da bi na isti dan, blagdan Imena Marijina, 1966. godine položila prve zavjete, a pet godina kasnije, 11. rujna 1971. i doživotne zavjete.

Na krštenju je dobila ime Marta. Odabir imena zasigurno je bio nadahnut Biblijskim likom Marte – žene od akcije, služenja, rada, brige; one koja ugošćuje Isusa i traži najbolje za njega.

NOMEN EST OMEN! – ime je znamen – latinska je uzrečica koja se upotrebljava kada nečije ime nosi značenje koje se poklapa s nekom njegovom osobinom.

Uistinu, naša sestra Kalista bila je kroz svojih 79 godina života i 56 godina redovništva – prava Marta. Svoje redovničko služenje i posvećenje ostvarivala je kao kuharica u 17 naših zajednica i župa na kojima sestre Kćeri Milosrđa djeluju.

Znala je s. Kalista biti i Marija. Znala je sjesti do Isusovih nogu i s njim podijeliti svoju muku i moliti milost i snagu za dizanje iz svakodnevnih posrtaja. Obraćala se i njegovoj  i našoj majci Mariji prema kojoj je gajila posebnu pobožnost i upućivala molitvene zazive za sebe, za svoju obitelj, za svoju Družbu i sestre, za Crkvu… Posebno je na srcu imala misionare koje je osim molitve podržavala i materijalno, vlastitim odricanjem onoga što si prigodno dobila, svjesna da će i taj  „udovičin novčić“ nekome spasiti život, nahraniti ga, školovati i osposobiti za život.

Slobodno vrijeme ispunjavala je ručnim radom. Mnogi oltarnici u našim kapelicama i župnim crkvama obogaćeni su njenom rukom izrađenim čipkama. Svi mi koji smo imali priliku podijeliti s njom dionicu svoga životnog puta pamtimo i pamtit ćemo tvoju spontanost i jedinstven smisao za humor. Bila je iskrena promicateljica istine bez obzira što ona – istina – ima svoju cijenu. Znala je da je naš ovozemaljski život proputovanje koje ima svoj početak i kraj i zato si nastojala promicati i živjeti evanđeoske vrijednosti ljubavi, praštanja, zajedništva, požrtvovnosti, radinosti, franjevačke jednostavnosti...

U duhu vjere prihvatila je i posljednju dionicu puta kada ju je bolest polako iscrpljivala i pročišćavala za susret s Gospodinom. Živjela je te dane i mjesece u neprestanom i svakodnevnom obnavljanju molitve predanja u volju Božju.

Strpljivo i sa zahvalnošću nosila je svoj križ i sjedinjavala ga s Isusovim. Nekoliko dana prije smrti primila je bolesničko pomazanje a u utorak 26. travnja, u molitvenom zajedništvu sestara predala je svoju dušu Gospodinu.

Draga naša s. Kalista, hvala ti na svjedočanstvu života, požrtvovnom radu i vjernom služenju i promicanju karizme Milosrđa. Vjerujemo da ti već uživaš blaženu vječnost u zajedništvu s našom bl. majkom Utemeljiteljicom i našim pokojnim sestrama. Kao što ste na zemlji brinule o napretku drage nam Družbe, brinite o njoj i dalje, zagovarajte nas kod nebeskog Oca.

Počivaj u miru! 

Galerija slika

  Novosti