Devetnica sv. Vincenci1.2 megabajta
Program devetnice u čast sv. Vincence713 kilobajta
Poziv vjernicima na duhovnu pripremu528 kilobajta
 

POZIV VJERNICIMA NA DUHOVNU PRIPREMU

28. travnja 2020.

Draga braćo i sestre!

Dragi Blaćani i Blajke!

Dragi štovatelji svete Vincence, naše Nebeske Zaštitnice!

U povodu 225 obljetnice blagdana Svete Vincence,  zaštitnice našega Blata i svih vjernika u domovini i iseljeništvu koja više od dva stoljeća bdije i štiti sve nas ovdje i po svijetu pozivam Vas da se za njezin blagdan ove godine pripremio devetnicom koja će početi u nedjelju 19. travnja i trajati do 27. travnja.  Pripremio sam molitve i zazive koje ćemo moliti u ovih devet dana, na temelju molitvenika u čast sv. Vincence koji je tiskan 1995. godine.

»Molit ćemo za sav svijet koji se suočava sa zaraznom bolešću Covid-19 i njezinim posljedicama. Neka Gospodin po zagovoru svete Vincence, oboljelima dade milost strpljenja, liječnicima i medicinskom osoblju milost nesebičnog služenja, odgovornima potrebnu mudrost, znanstvenicima potrebno znanje, svima nama više ljubavi, solidarnosti i međusobnog poštovanja, a preminulima vječni život.« (Iz Sveopće molitve na Veliki Petak koje je izdala Kongregacije), a sve nas da poštedi ove bolesti kao i svih drugi zala.

Zbog korone virusa i nemogućnosti da dolazimo u crkvu kako bi smo blagdan Svete Vincence proslavi  dostojanstveno i svečano po 225 puta, pod večernjom svetom Misom 28. IV. 2020. godine kao župnik otvoriti ću »Godinu Svete Vincence« koja će trajati do 28. travnja 2021. godine. Kroz iduću godinu dana svakoga 28. u mjesecu imati ću svetu Misu i molitvu na oltaru svete Vincence.

Svemogući vječni Bože, po zagovoru Svete Vincence, pogledaj na svoju djecu koja se osjećaju zbunjeni i izgubljeni u ovim teškim trenucima zbog zarazne bolesti koja se širi diljem svijeta, čuj vapaj onih koji ti se obraćaju i mole snagu, spasenje i ohrabrenje, sve nas oslobodi nas od bolesti i straha, daj nam strpljenje i učvrsti nadu, umnoži nam vjeru, usavrši ljubav, ozdravi sve naše oboljele i ohrabri njihove najbliže, daruj mudrost našim državnicima, znanje znanstvenicima, hrabrost i nagradu liječnicima, sestrama i volonterima, trgovcima i prijevoznicima, kao i svima drugima koji svojim radom služe drugima i općem dobru, a svoj mir daruj svim umirućima i život vječni svim preminulima. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen. (Iz Sveopće molitve na Veliki Petak koje je izdala Kongregacije).

Draga braćo i sestre, živimo u teškim vremenima koja kao da su sve zaustavila. I mi smo zaustavili sve što smo planirali. Dosta smo toga otkazali, a kako se čini morati ćemo i još dosta toga otkazati. No jedno ne smijemo zaustaviti. Ne smijemo s vjerom u nadi i ljubavi zaustaviti svoju molitvu. Ova teška vremena su nam izvrsna prilika da ponovo probudimo molitelja i kontemplativca u sebi. Nemojmo da nam prođu uzaludno.

Pokrenimo se u molitvi i ljubavi prema svima koji su nam povjereni, ali i prema cjelokupnom čovječanstvu jer,  kako je rekao papa Franjo, »iz ove situacije možemo izaći samo zajedno,  kao cjelokupno čovječanstvo«.

S poštovanjem uz blagoslov i pozdrav

Vaš don Željko Kovačević, župnik

U Blatu, dana 17. travnja 2020. godine

Galerija slika

  Novosti