Priprava i proslava blagdana u Novskoj

Stoljeće ljubavi i milosrđa

Trodnevnica uoči spomendana bl. Marije Propetoga, u Novskoj od 6. do 8. srpnja 2020.

Trodnevnom pripravom župa sv. Luke evanđelista u Novskoj pripremala se za proslavu spomendana bl. Marije Propetoga, 9. srpnja. Euharistijska je slavlja predvodio župnik Milan Vidaković i iz dana u dan osvjetljavao blaženičin životni put i njezina djela u karizmi milosrđa. Prvoga je dana govorio o blaženičinoj obitelji i koliko je ona utjecala na njezino životno opredjeljenje i povezao to sa značenjem obitelji danas. Drugoga je dana, govoreći o ljepoti poziva na posvećeni život, govorio o teškoćama i radostima s kojima se blaženica susretala u svome redovništvu, posebice u osnutku i vođenju Družbe Kćeri Milosrđa, koja ove godine slavi stoljeće svoga postojanja. U trećem je danu govorio o osnutku Družbe i njezinu djelovanju.

Svakoga smo dana duhovnim programom nastojali što više ući u zajedništvo s našom nebeskom zaštitnicom. Prvoga su dana priprave Poslanici Očeva milosrđa predvodili euharistijsko klanjanje prije svete mise, uz blaženičine meditativne tekstove u kojima je ostavila svjedočanstvo vlastitoga predanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Mladi naše župe slavili su Gospodina svojom pjesmom. Drugoga su dana naši najmlađi suradnici, Biseri Očeva milosrđa, pripremili prigodan igrokaz »Zdenko i žuta bilježnica« kojim su pokazali važnost prepoznavanja vlastitoga poziva u svijetu koji nas okružuje. Svakom od nas Gospodin daje ono najbolje, a na nama je da prepoznamo kamo nas Gospodin vodi i da mu se s punim povjerenjemodazovemo. Treći jedan našu župnu crkvu ispunila pjesma župnoga zbora na koncertu u čast bl. Mariji Propetoga. Izmjene blaženičinih meditativnih tekstova i zborskoga pjevanja oslikavali su ulomke iz njezina duhovnoga hoda i stoljetnoga postojanja njezine družbe.

Spomendan smo dočekali u radosti i ljepoti zajedništva. Okupili smo se u samostanu sestara Kćeri Milosrđa na molitvi Večernje i svete krunice, a potom se u procesiji zaputili do župne crkve gdje je euharistijsko slavlje predvodio fra Andreo Matanović, župni vikar župe sv. Josipa radnika iz Borova naselja u Vukovaru. U propovijedi je istaknuo neke blaženičine kreposti, a posebice njezinu odvažnost da bude prava poniznakršćanka, koja je prošla put od bogate djevojke do utemeljiteljice i poglavarice redovničke družbe, a nije se opirala ni kad je trebala ići u prošnju hrane po Slavoniji, Baranji i Vojvodini da nahrani gladne u svome rodnom Blatu. Istaknuo je i njezinu čistoću duše i tijela kojom je zračila i osvajala duše za Boga.

Zajedništvo euharistijskoga slavlja nastavilo se i u samostanskom dvorištu, u radosti i pjesmi blaženičina spomendana.

s. M. Kristina Injić

Galerija slika

  Novosti