U župi sv. Petra u Ivanić-Gradu svaki Deveti u mjesecu obilježavamo i na poseban način častimo i utječemo se u zagovor našoj hrvatskoj blaženici Mariji Propetog Isusa Petković.

Deveti u mjesecu veljača za skupinu Poslanika milosrđa poseban je mjesec jer su na današnji dan, prije dvije godine započeli s radom.

Obilježili smo ovaj dan, molitvom sv. krunice prema razmatranjima Blaženice, euharistijskim slavljem koje je predslavio vlč. Mario Šikić. Prigodne čestitke pročitala je s. M. Darija Lukić, voditeljica skupine. Izrazila je zahvalnost Poslanicima za sve što čine u radu na župi i na pomoći sestrama, koji su »produžena ruka Družbe Kćeri Milosrđa«, te župniku Branku Koretiću »koji podupire, prati i usmjerava naše korake u okrilju djelovanja župne zajednice«.

Župnik, Branko Koretić, koji nije bio u mogućnosti sudjelovati uputio je svoju zahvalnost riječima:  »Danas je dvije godine otkako ste osnovani za djelovanje u karizmi Družbe Kćeri Milosrđa, koju je prije 100 godina osnovala bl. Marija Propetog Petković. Čestitam Vam na vašoj ljubavi prema Bogu i spram blaženice čijim primjerom i poticajima Boga bolje upoznajete i Njemu služite. Hvala na svemu što činite u našoj župi, za dobrobit svih župljana i što pomažete našim časnama u obavljanju župnih zadaća. Kao župnik, zahvalan sam Bogu na svakome od vas ponaosob. Bogu zahvaljujem na s. Dariji koja vas okuplja, formira, usmjerava. Jer plodovi takvog rada su uočljivi u poniznom i sebedarnom radu u župi kroz sve aktivnosti i u svim potrebama. Vaš osobni iskreni, nepatvoreni žar koji dolazi iz srca, želja za angažmanom, susretima i istinska ljepota plemenite međusobne povezanosti govore o zdravoj zajednici blagoslovljenih ljudi. Sretno dalje i ponizno s Božjom pomoću. Čestitam s. Dariji i svima vama, da i dalje zračite Bogom, tada će biti i novih članova…«

Dopis je uputila i provincijalna predstojnica s. M. Emila Barbarić koja je između ostaloga rekla: »Na poseban način me raduje vidjevši vaš trud u kratkom susretu prigodom moga kanonskog pohoda zajednici mojih sestara i vas naše laičke grane Poslanika Milosrđa. Hvalevrijedno je vaše tjedno okupljanje čime svjedočite istinski žar za upoznavanje života i djela bl. Marije Propetoga što vam pomaže da upoznajući nju, dublje upoznajete i sami sebe i svoje mogućnosti. Od srca vam na tome čestitam i odajem dužno priznanje u hvalevrijednom nastojanju da se uključite u sva korisna događanja na dobrobit župe i djela Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje posebno u podupiranju Zaklade bl. Marija Petković. Niste ni svjesni, kolikima ste, svjetlo u tami.«

Potaknula nas je i ohrabrila na daljnje djelovanje: »Budite, dragi naši Poslanici Milosrđa, poput sunčanih zraka neumorni i nepristrani u razdavanju evanđeoske topline i sjaja. Budite oni koji griju svako ljudsko srce, posebice srca onih koje je tama nepoćudnih strasti, ovisnosti, mržnje i svekolikoga grijeha odalečila od Isusa, koji je put, istina i život (Iv 14, 6).«

Nakon pozdrava i čestitki uslijedilo je predavanje psihoterapeutkinje gospođe Maje Jakšić. Povodom ove obljetnice, prigodno je održala predavanje svima prisutnima na temu: Vjera pomaže. Istaknula je različite životne, konkretne situacije u kojima se svakodnevno nalazimo, odnose u kojima možemo biti nezadovoljni, nesretni, manipulirani te naglasila kako nam vjera pomaže živjeti skladno, zdravo i zrelo u međuljudskim odnosima te da smo kao kršćani pozvani truditi se i ostvarivati takve odnose.

Zahvalni dragom Bogu na svim milostima koje smo primili u ovom kratkom susretu te ljudima koji su nam to omogućili i podupiru nas u našemu radu, molimo Božji blagoslov i zagovor Blaženice da nas prati u našem svakodnevnom djelovanju.

s. M. Darija Lukić

Galerija slika

  Novosti