Čestitka za svetkovinu sv. Franje

Br. 231/2020.

Sve za Isusa, na slavu Oca!

Osijek, 30. rujna 2020.

Čestitka o svetkovini svetoga oca Franje i 100. obljetnici Družbe

Drage moje sestre i pripravnice,

o svetkovini našega svetoga oca Franje, u slavlju 100. obljetnici drage nam družbe, dolazim svakoj ponaosob izraziti iskrenu čestitku.

Posebni su ovi trenuci u kojima se združuju zahvalnost za proteklo u našoj družbi i molitva za njezin sadašnji i budući hod. Preplavljuju nas osjećaji ushićenosti i zahvalnosti, a iz srdaca izvire molitva da nam Gospodin podari i osvježi onu prvotnu ljepotu opredjeljenja za nasljedovanje Krista u redovništvu, da nas svojim duhom osnaži za novi hod s njim u našoj družbi.

Ovu svetkovinu svetoga oca Franje povezujemo s danom utemeljenja naše družbe kada je 1920. u Blatu, na stablu franjevačkoga reda, propupala mladica s prvim sestrama Družbe Kćeri Milosrđa. Mladica je s vremenom ojačala u granu koja je cijelo stoljeće rasla, cvjetala i donosila ploda, a tako je i danas. Velik je to dar Božji na kojem svojim vjerničkim životom, molitvom i djelovanjem zahvaljujemo Ocu milosrđa za nebrojena dobročinstva koja je iskazao svakoj od nas, a po nama i onima kojima smo poslane. Mlade i poletne djevojke iz godine u godinu, u tom stoljetnom hodu, opredjeljivale su se slijediti Krista, poput sv. Franje i bl. Marije Propetoga, i to upravo u našoj maloj Družbi Kćeri Milosrđa, uvjerene u istinitost riječi svoje majke utemeljiteljice koja je tvrdila da je naša družba rođene iz Božjega milosrđa da čini djela u kojima se prepoznaje Božje milosrđe.

Snažna duhovnost sv. Franje i njegova priljubljenost uz Krista, privuklo je i bl. Mariju Propetoga da se već kao mlada djevojka posveti tom nasljedovanju u franjevačkom svjetovnome redu, a potom i u samostanskome. Duše, poput Franjine, i danas osvajaju srce mnogih muškaraca i žena koji pristupaju franjevaštvu, pa se tako opredjeljuju i za Družbu Kćeri Milosrđa, upravo stoga što kao redovnička zajednica trećega samostanskoga reda raste na franjevačkom stablu. Valja se zapitati, zašto sv. Franjo mlade i danas toliko privlači? Očito samo zato jer je ljubio Krista, i to bez kompromisa! Čim je prepoznao Božji glas, odmah ga je prihvatio i započeo djelovati. Kako? Pa onako kako djeluju odvažni, bez računice, s velikim žarom i spremnošću uložiti cijeloga sebe i sve svoje za slavu Božju. Za taj način života oduševljavajmo i nove naraštje.

Drage moje sestre i pripravnice, dok svakoj od vas želim da se odvaži nastaviti hod i iznova zažari onim oduševljenjem koje nam Krist ulijeva snagom Duha Svetoga, čestitam vam 100. obljetnicu utemeljenja drage nam družbe, našega doma i našega poslanja. Neka i u našem započetom novom stoljeću sve bude za Isusa, na slavu Oca i dobrobit ljudi. Zahvalna srca pozdravlja vas i izručuje Božjem blagoslovu, po zagovoru sv. Franje i bl. Marije Propetoga,

s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica

Galerija slika

  Novosti