Zaklada BMP u 2022. godini

Zagreb, 24. prosinca 2022.

Poštovani prijatelji i podupiratelji Zaklade Blažena Marija Petković!

Na kraju smo još jedne godine koja je donijela puno novih situacija, a čini se da će se taj trend nastaviti. Neke situacije su nam bile na blagoslov, nekih smo se pribojavali, a neke nam i nisu bile tako drage. Ali bez obzira na sve, Gospodinu možemo svim srcem zahvaliti. Reći mu Bogu hvala što nam svakog dana daje život, Bogu hvala što ipak imamo one koji misle na nas i kojima nešto značimo, Bogu hvala što On misli na nas i što naš put vodi onako kako je najbolje. Jer ako On ne vodi, može biti samo gore. I ja zahvaljujem Bogu za vas i vaše živote i molim Gospodina da i nadalje vodi vaše životne potrebe na dobro vas samih, vaših obitelji, Crkve, Zaklade Blažena Marija Petković i svih drugih koje susrećete.   

Ove godine dogodile su se promjene i u Upravi Zaklade BMP. Družba Kćeri Milosrđa je u ožujku 2022. izabrala novu upravu provincije: s. M. Mirjam Gadža je provincijalna predstojnica, a vijećnice su s. M. Geralda Vrkić, s. M. Patricija Jurić, s. M. Danijela Škoro i s. M. Irena Bajan. Prema statutu Zaklade BMP, provincijalna predstojnica Provincije Krista Kralja Družbe Kćeri Milosrđa ujedno je i predsjednica Uprave Zaklade BMP, a vijećnice su članice uprave Zaklade. Ekonoma provincije je ujedno i upraviteljica Zaklade, a s. M. Jasna Crnković potvrđena je na ove dvije dužnosti.

Zaklada BMP po svojoj svrsi pomaže u školovanju djece i mladih slabijeg imovinskoga stanja, obitelji s brojnom i bolesnom djecom, starije osobe kao i druge kojima je pomoć potrebna, u duhu karizme bl. Marije Petković. U želji da sudjeluju u karizmi milosrđa koju je provodila bl. Marija Petković, u Zakladu se u 2022. godini učlanilo 52 fizičke osobe. To nam je izuzetno drago jer je to veliki brojčani skok u odnosu na nekoliko proteklih godina kada se učlanjivalo do 15 osoba godišnje. Rezultat je to predstavljanja Zaklade u Zagrebu i Uskoplju (BiH), kao i grupama koje dolaze u svetište bl. Marije Propetog u Blatu na Korčuli. Novi članovi, kao i stari, izuzetno su nam važni jer oni drže Zakladu i omogućavaju da Zaklada vrši svoju svrhu pomaganja potrebnima. Povremene donacije su značajne ali nisu sigurne i dovoljne da Zaklada pomaže svima koji joj se obrate. Bilo bi jako dobro da se u članstvo Zaklade odazovu i nove pravne osobe jer puno tvrtki koje su se ranijih godina učlanile, više ne postoje i ne pridonose Zakladi. Ako poznajete osobe koje imaju svoje tvrtke, registrirane obrte ili slično a u mogućnosti su i žele biti na pomoć drugima, preporučite im Članstvo u Zakladi BMP. Pristupnica u članstvo Zaklade može se naći na stranicama Provincije Krista Kralja Družbe Kćeri Milosrđa http://marijapropetog.hr/zaklada-blazena-marija-petkovic/vjera/obrasci.

Od ove godine Zaklada je vidljiva u aplikaciji Bonum Hrvatska. To je mobilna aplikacija koja omogućava uplatu donacija katoličkim župama i organizacijama koje dijele katoličke vrijednosti. Aplikacija se besplatno instalira na mobitel (iOS i Android uređaj) i za doniranje je potrebna kreditna ili debitna Visa ili Mastercard kartica. Kada se u aplikaciji odabere Zaklada BMP, može se namjestiti iznos koji osoba želi donirati te učestalost doniranja (mjesečno ili jednokratno). Kod mjesečnog doniranja postupak nije potrebno ponavljati nego se donacija mjesečno automatski skida s računa. Za one koji su spretni u internetskom poslovanju, ovo će možda biti lakši način pružanja potpore Zakladi BMP. Preporučite aplikaciju onima koji bi mogli biti zainteresirani.

Osim redovitih članarina, kako sam već spomenula, izvori prihoda Zaklade su i povremene donacije različitih osoba, udruga, župa i skupina koje djeluju u župama. Ove godine su se posebno istakli:

  • izradom različitih rukotvorina i njihovom prodajom za Zakladu: Biseri Očeva milosrđa iz Blata i Novske, Dječji vrtić Marija Petković iz Blata, djeca župe Uskoplje (BiH),
  • donacijama župljana i drugih dobročinitelja: župa sv. Josipa iz Zagreba (Trešnjevka), župa sv. Luke ev. iz Novske, Kolpinška obitelj Trešnjevka, dobročinitelji iz Osijeka, Zagreba (Šestine), Zadra i Šibenika,
  • doniranjem maslinovih grančica iz Zemunika, Ploča i Blata te prodajom u župama u Zagrebu (Šestine i Trešnjevka)
  • sestre Kćeri Milosrđa sa svojim suradnicima u različitim drugim prigodama,
  • donacija Zakladi umjesto vijenca za pok. Anu Andrijić čiju dušu preporučamo u vaše molitve.

Natječaj Zaklade za dodjelu stipendija i mjesečnih novčanih potpora raspisan je ove godine od 1. do 10. rujna. Za akademsku 2022./2023. godinu Povjerenstvo za natječaj, koji su činili  s. M. Mirjam Gadža predsjednica Uprave Zaklade, s. M. Jasna Crnković upraviteljica Zaklade, članica Uprave Zaklade Maca Krivdić, članice Zaklade Vesna Puljić i Mira Škvorčević, članica Družbe Kćeri Milosrđa s. M. Ilirka Ivandić provincijalna tajnica, te Mato Krivdić odobrilo je 82 od pristiglih 116 molbi. Jedna molba je odobrena u vidu jednokratne pomoći. Tako Zaklada u 2022./2023. godini dodjeljuje 38 stipendija i 44 novčanih potpora u mjesečnom iznosu od 36.900,00 kn. Iznosi pojedinačnih mjesečnih stipendija i novčanih potpora određeni su razmjerno potrebama molitelja i sredstvima kojima Zaklada raspolaže. Najviša stipendija iznosi 800,00 kn, a najniža 400,00 kn mjesečno. Zaklada u skladu sa svojim mogućnostima dodjeljuje i jednokratne novčane potpore. U 2022. godini dodijeljeno je 28 jednokratnih pomoći u iznosu 47.215,00 kn. Dvoje molitelja je zamolilo pomoć za projekte koje su predstavili, a Zaklada je pronašla donatore i proslijedila im donacije tvrtki koje su u tu svrhu uplatile novčana sredstva. Uspoređujući molbe koje su pristigle na ovaj natječaj s onima koje su pristizale posljednjih pet godina, mogu reći da se ove godine javilo puno više kandidata na natječaj koji su na rubu životne egzistencije. Ranije su se javljale obitelji čija djeca su željela napredovati školovanjem a puno ih je u obitelji da bi mogli to svima priskrbiti. Sada se javljaju obitelji koje ne mogu priskrbiti svojoj djeci osnovne životne uvjete. Stoga je Povjerenstvo zaključilo da najniža mjesečna stipendija ne može biti niža od 400,00 kn. Nažalost, većini odobrenih molbi je dodijeljen upravo taj iznos jer Zaklada nema dovoljno sredstava da pokrije sve potrebe molitelja. I ovo je jedan od razloga zašto nam je potreban veći broj članova Zaklade.

Vama svima koji i najmanjim prilogom pomažete rad Zaklade Blažena Marija Petković zahvaljujemo od srca. Svaka donacija, svaki izraz dobre volje, svaka molitva za članove i korisnike Zaklade puno znače u njenom djelovanju. Mnogi korisnici nam se javljaju s izrazima zahvalnosti, a nije mali broj ni onih koji u svoje molitve uključuju članove Zaklade jer su svjesni da su redovni članovi Zaklade BMP najveći dio lanca koji Zakladu održava. Vjerujemo da nećete ostati zatvoreni u svojoj dobrostivosti, nego da ćete preporučiti članstvo u Zakladi onima koji su u mogućnosti pomoći. Svaka dobra ideja za nove načine prikupljanja sredstava i pomoć u realizaciji te ideje uvijek je dobrodošla.

Zazivamo Božji blagoslov po zagovoru bl. Marije Propetog Petković na sve vas koji podupirete Zakladu Blažena Marija Petković i preporučamo se i nadalje u Vaše molitve i izraze dobročinstva.

s. M. Jasna Crnković
upraviteljica Zaklade BMP

Galerija slika

  Novosti