Hodočašće u Sinj

U Gospinom mjesecu preko pedeset djece iz župe Svih Svetih u Blatu na Korčuli je dana 14. svibnja 2022. godine hodočastilo Presvetoj Bogorodici Milosrđa poznatijoj kao Gospa Sinjska.

Hodočastio je dio djece koja aktivno sudjeluju u župnim aktivnostima te župne mise obogaćuju svojim pjevanjem u dječjem zboru »Stope« i predstavama; rukotvorinama u dječjoj radionici »Biseri Očeva milosrđa«, kao i nekolicina ministranata. Male hodočasnike na njihovom hodočašću svojoj Majci pratili su don Željko Kovačević, župnik župe Svih Svetih; don Ivo Markić, đakon; s. M. Juliana Beretić; gđa Marija Franulović; gđa Franica Milat i gđa Jela Protić.

Došavši u Sinj, dočekala ih je vjeroučiteljica koja je na zamjeni u Blatu, a rodom je iz Sinja Paula Bogdan. Tako je hodočasnike odvela najprije da posjete utvrdu Kamičak sagrađenu 1712. u samom središtu grada Sinja s koje su mogli baciti pogled na prelijepo široko Sinjsko polje. Potom su posjetili Muzej Sinjske alke koji im je dočarao dugu i sadržajnu povijest grada Sinja te Sinjske alke, kao i spomen na čudesnu obranu grada Sinja 1715. od Osmanlija. Obogaćeni znanjem o sinjskoj povijesti, uputili su se čudotvornoj Gospi u Franjevačkom samostanu gdje su prinijeli svoje molbe i zahvale u euharistijskome slavlju, a don Željko Kovačević je ohrabrio hodočasnike da poput apostola Matije hrabro nasljeduju primjer njihova Učitelja – Isusa Krista.

Nakon objeda već su se morali uputiti na trajekt, ali raspoloženi uz razne igre mali Blaćani su se nastavili družiti na trajketu. U kasno poslijepodnevnim satima ispunjena srca i duše vratili se u svoje domove u Blato.

 

don Ivo Markić, đakon u župi Svih svetih/Blato

Galerija slika

  Novosti