Duhovna obnova u Virovitici

Subota, 28. listopada 2023. bila je drukčija za Valpovčane koji su se odlučili poći na duhovnu obnovu u Viroviticu. Autobus s 25 aktivnih župljana krenuo je put Virovitice s jednim ciljem: izaći malo iz svoje svakodnevnice i približiti se Bogu. U tome im je pomogao vlč. Robert Medved, upravitelj župe bl. Alojzija Stepinca u virovitičkom naselju Milanovac, koji ih je dočekao i omogućio prostor za duhovnu obnovu. Nakon okrjepe, vlč. Robert je najprije predstavio vjernički život i ustrojstvo župa u Virovitici, župu bl. Alojzija Stepinca i ukratko posvjedočio o svome pozivu. U svome nagovoru govorio je o potrebi duhovne obnove za svakoga vjernika, jer su to sati molitve i vremena u kojima sagledavamo vlastite živote u Božjoj prisutnosti. Također je naglasio koliko je važno biti u zajedništvu, tj. zajedno promišljati i željeti napredovati u duhovnome životu. Kroz nekoliko primjera ljudi i svetaca predstavio je kako se Bog može proslaviti, jer svet se postaje življenjem po volji Božjoj, a to se događa kada osoba u svem svom življenju i djelovanju dozvoli da Bog uđe u njezin život, odnosno kada dopusti da se Božja volja ispuni.

Uslijedila je prilika za svetu ispovijed, a na raspolaganju su bili vlč. Robert Medved i vlč. Ivica Šoh. S. M. Zrinka Vuković je za to vrijeme imala umjesto vlč. Roberta katehezu krizmanicima te im nastojala približiti lik bl. Marije Propetoga Isusa Petković. Nakon ručka slijedilo je razgledavanje Virovitice uz vodstvo župljanina Ivice Čuljka. Približio je duh Virovitice, pokazao dvorac Pejačević i imanje oko kojeg je sagrađen grad, a najviše se Valpovčanima dojmila franjevačka crkva sv. Roka, prekrasno barokno zdanje u samom centru. Fra Ivica Jagodić, gvardian, pokazao je crkvu i samostansku riznicu.

Duhovni program Valpovčana uslijedio je crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića. Ondje su se priključili župnoj duhovnoj obnovi koju je predvodio mladi svećenik Varaždinske biskupije vlč. Petar Krašek. Nakon nagovora o molitvi, uslijedila je molitva krunice s pjevanim litanijama te misno slavlje koje je predslavio vlč. Petar Krašek. S. M. Juliana Beretić je svirala, a zboraši pjevali od srca slavu Bogu zahvalivši ovom najuzvišenijom molitvom za sve primljene milosti tijekom ovog dana.

s. M. Zrinka Vuković

Galerija slika

  Novosti