Doživotni zavjeti i deset zlatnih sestara u Družbi Kćeri Milosrđa

Doživotni zavjeti i deset zlatnih sestara u Družbi Kćeri Milosrđa

Na blagdan Preobraženja Gospodnjega, 6. kolovoza 2021., na poluotoku Prižbi nedaleko od Blata na Korčuli, održane su svečanosti Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje. Deset je sestara slavilo pedeset godina vjernosti i odanosti u zavjetima siromaštva, poslušnosti i čistoće. Zlatne sestre jubilarke su: s. M. Hvalimira Drmić, s. M. Zrinka Glavaš, s. M. Milanka Juričević, s. M. Javorka Karatović, s. M. Domagoja Marić, s. M. Ilijana Markanović, s. M. Srebrenka Paleka i s. M. Slavojka Pranjić, te dvije sestre iz Italije s. M. Plamenka Ivandić i s. M. Spasomira Sučić koje zbog pandemije koronavirusa nisu sudjelovale u slavlju. Doživotne redovničke zavjete položile su s. M. Kristina Injić i s. M. Anamarija Vuković.

Svečanost je započela u šumici poluotočića Prižba na mjestu gdje je u kolovozu 1919. utemeljiteljica Družbe bl. Marija Propetoga Isusa Petković pisala ustanove svoje družbe. To je mjesto obilježeno križem s hrvatskim pleterom i otvorenom knjigom isklesanima u bijelom mramoru. Podno borova, uz tirkizno more, u tišini uvale, na tom mjestu natopljenu sjećanjem na blaženu majku utemeljiteljicu i začetke svoje družbe sestre su započele svečanu proslavu svojih redovničkih zavjeta. Nakon govora s. M. Anamarije Vuković provincijalna je predstojnica s. M. Emila Barbarić čestitala sestrama zlatnoga jubileja na ustrajnosti i vjernosti, a mlade sestre pred polaganjem doživotnih zavjeta ohrabrila je majčinskom ljubavlju i skrbi. Svečarice i uzvanici od toga spomen-mjesta u procesiji su došli u samostansko dvorište gdje se nastavila svečanost.

U zajedništvu sa župnikom župe Svih svetih u Blatu Željkom Kovačevićem, župnikom župe sv. Petra u Ivanić-Gradu Brankom Koretićem, župnikom župe sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama Robertom Šreterom i Milom Miljkom euharistijsko je slavlje predslavio franjevac Domagoj Volarević koji je u homiliji istaknuo važnost osame na koju je Isus pozvao učenike prije svoga preobraženja. Blagdan Preobraženja nas kao vjernike poziva da upoznamo sebe kao one koji su stvoreni na sliku Božju. Nakon litanija svih svetih franjevačkoga reda, u ruke provincijalne predstojnice dvije su sestre položile doživotne zavjete, a sestre zlatnoga jubileja obnovile su svoje redovničke zavjete vjernosti Kristu poslije pedeset godina služenja.

Blagdan Preobraženja Gospodnjega poziva nas da uđemo u Isusovu prisutnost, u nebesku radost, onu po kojoj je bl. Marije Propetoga svjedočila: »Sve za Isusa, na slavu nebeskog Oca!«

s. M. Kristina Injić od Križa

Galerija slika

  Novosti