Prižba

Prižba - Majka Božje milosti

8. srpnja 1932.

Prižba se smjestila na južnoj strani otoka Korčule. Jedan dio - zeleni Ratak privlači posebnu pozornost svojom ljepotom, mirom i zelenilom. Vlasnici tog posjeda bila je obitelj Franulović Tripica. Dvije kćerke Ivana i Frane, r. Surjan odlučile su postati drage članice naše Družbe: s. M. Branislava – Marija i njena sestra s. M. Julijana–Franica.

Marija Petković je imala svoju prostranu kuću, ostavštinu pokojnog oca Antuna u Prigradici na moru i drugu kuću njezine obitelji u Babini i u Brni. Kako bi izbjegla svijet, željela je poći u samoću u to osamljeno mjestance, gdje nema nikoga u blizini, već samo nebo, more i gore.

Kada je ta velikodušna obitelj poklonila dio svoga posjeda Družbi Kćeri Milosrđa, za ljetnih vrućina slala je Majka, naizmjence, sestre i djecu sirotišta na oporavak i odmor na Prižbu.

Kako bi se izbjeglo iznajmljivati kuću za ljetovanje odluči se sagraditi vlastitu kuću 1932. godine. Stoga su sestre, po želji Majke glavarice, svagdano, prema svojim silama, donosile kamenje i pripremale građu za buduću kuću.

Najprije je sagrađena mala kapelica u čast Majke Božje Milosti, a potom kuća za sestre koja se sedamdesetih godina nadogradila.

Kuća i okoliš sestara posjetitelje podsjeća na mali raj na zemlji.

Sestre ne borave u kući u jesen i zimu već samo u ljetnim i proljetnim mjesecima.

 

Djelatnost i rad sestara kroz 100 godina:

• specifičnost kuće: Duhovna oaza-kuća koja služi za odmor i oporavak sestara;

• duhovni centar;

• vođenje gospodarstva za Kuću maticu;

• pružanje odmora siromašnim osobama iz različitih krajeva domovine;

• prihvaćanje izbjeglica i prognanika.

 

Kako do samostana?

Trajektima ili katamaranima iz smjera Split - Vela Luka/Prigradica

ili trajektom iz smjera Orebić - Dominče

Autobusima nekoliko puta dnevno povezana su sva otočna naselja, dnevno s Dubrovnikom, te nekoliko puta tjedno sa Zagrebom.

 
 
Sljedeći
Ugljan  
  Duhovni centri