Vjerom do solidarnosti

Drugog dana devetnice pred blagdan bl. Marije Propetog, 1. srpnja 2017., u Blatu na Korčuli, euharistijsko slavlje u dvorištu samostana ispred svetišta predvodio je don Ljubo Planinić, župnik župe sv. Ilije u Kruševu (BiH) u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih Svetih u Blatu.

Euharistijskom slavlju prethodila je molitva radosnih otajstava krunice s razmišljanjima bl. Marije Propetoga i litanija, a predvodile su je sestre.

U svojoj propovijedi don Ljubo se osvrnuo na Evanđelje dana - susret Isusa sa satnikom, čijoj se vjeri zadivio. Donosimo nekoliko misli iz propovijedi: Danas idemo izvoru poticaja. Idemo Isusu Kristu koji se s Bogom Ocem i s ljudima trnovito potvrđivao. S Bogom Ocem, prateći da ne bi štogod učinio što je protivno volji Oca nebeskoga. S ljudima, običnim čovjekom, Isus je kao izvrsni komunikator stvarao promjerenu komunikaciju. U komunikaciji s vlastima nikad nije bio na 'per tu' poziciji. Strukture vlasti ga nisu zanimale. Zanimali su ga ljudi koje pozicija i fotelja nije pokvarila. Evo ga danas u evanđelju sa satnikom. On satniku kaže: vjera te tvoja spasila. Nesebična, iskrena, apsolutna i ponizna vjera je put i život.

Mariji Petković vjera je bila put komunikacije s mnogim ljudima i mnogim narodima svijeta. Onoga časa kada je biskup Marčelić pozvao Mariju i dao joj povjerenje, ona se nije zatvorila u zidine samostana nego se povjerila Bogu Ocu, poput Isusa Krista i stvarala suradnju s mještanima, te blago i ponizno oko sebe okuplja jezgru buduće redovničke zajednice.

Blagost, sigurnost i povjerenje u Boga Marija Petković stekla je gledajući svojega oca Antuna. Otac joj bijaše škola molitve i milosrđa, a ona je očevu školu mudro pretočila u djela milosrđa. Don Ljubo je istaknuo kako je Marija Petković poput fra Didaka Buntića, koji je živio u istom vremenu, pomagala i spašavala, on odvodeći gladnu djecu iz Hercegovine u obitelji u Slavoniji, kako bi preživjeli, a ona proseći u Slavoniji i Vojvodini za djecu u Blatu.

Po Mariji Petković i njezinim sestrama brzo se širio duh solidarnosti sve do Južne Amerike. Duh solidarnosti i nju je samu odnio u Južnu Ameriku. Kolikim ljudima je sa svojim sestrama pomogla. Ne samo domorodnim narodima, nego i Hrvatima koji su se dvadesetih godina našli u prekooceanskim zemljama.

Na završetku euharistijskog slavlja svećenici, sestre i vjernici su u procesiji ušli u svetište, gdje je uslijedio završni blagoslov s moćnikom blaženice, te osobno čašćenje moći bl. Marije Propetoga. Euharistijsko slavlje pjesmom je uzveličao zbor mladih uz pratnju tamburaša iz Kruševa.

Večernji program nastavljen je koncertom u dvorištu samostana, kojeg su izveli hodočasnici iz Kruševa: tamburaši, zbor Horeb, zbor Fontes, klapa Studenac, na diplama Mario Smiljanić, nekoliko solo pjevača, pod vodstvom prof. Karla Milićevića Na kraju koncerta nazočnima se sa nekoliko riječi obratio don Ljubo, župnik iz Kruševa, te zahvalilo sestrama na gostoprimstvu i mjesnoj predstojnici s. M. Janji Jurman darovao reljef – vrata župne crkve sv. Ilije u Kruševu.  

s.M. Jasminka Gašparović

Galerija slika

  Novosti