Virtualno u službi zajedništva

Virtualno u službi zajedništva bila je tema ovogodišnjeg susreta sestara junorki. Susret je održan 18. i 19. svibnja u Granešini, samostanu sestara Kćeri Božje Ljubavi. Sudjelovalo je oko pedesetak mladih redovnica iz različitih redovničkih zajednica. Predavači su bili vlč. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila i doc. dr. sc. Juraj Mirko Mataušić, OFM, prof. na KBF-u.

Program je započeo u popodnevnim satima. Don Ivan Miklenić je dao općeniti uvod u svijet medija. Istaknuvši kako treba dobro upoznati medije i biti kritičan, jer oni su i blagoslov i prokletstvo. Potom je uputio na osnove novinarskog rada. Rad prvoga dana završen je molitvom Večernje koju su predvodile časne sestre Karmelićanke Božanskoga Srca Isusova.

Sutradan, u subotu 19. svibnja, molitvu Trećeg časa predvodile su sestre Dominikanke. Temu Teološko promišljanje medija, obradio je fra Mirko Mataušić. Istaknuo je crkvene dokumente koji govore o medijima, osobito dokument Inter Mirifica, u kojemu se kaže da su mediji dobri u sebi. Potrebno je znati koristiti se njima na ispravan način. Istaknuo je da je medij dobar ili loš u onoj mjeri u kojoj je čovjekov duh razvijen. Intenzivnim rastom u razvoju, bivamo sposobniji ispravno se koristiti medijima i tako djelovati na cijeli svijet. Medij je moćna sila i pitanje je koliko ih mi koristimo kao takve. Zanimljiva je bila i usporedba kako su prije kuće imale svoj „kućni oltar“, gdje je bio križ i svijeće kao središnje mjesto u kući oko kojeg su se članovi obitelji okupljali, dok je danas ovo mjesto zauzeo televizor.

Tema kratke rasprave bila je zastupljenost medija u redovničkim zajednicama. Teško je donijeti općeniti zaključak. Ovisi o dobi sestara kao i o zanimanju. Mediji uglavnom služe za potrebe sestara. Važno je biti upućen u događanja. No, važnije je biti, nego znati. Jer svojim neznanjem, odnosno ne gledanjem dotičnih sadržaja o kojim redovnice bivaju ponekad upitane, govore jače nego li bilo kakvim komentarom.

Uslijedilo je slavlje sv Mise koju je  predvodio je fra Mirko Mataušić. U propovijedi se osvrnuo na prvo čitanjeiz Djela Apostolskih (Dj 18, 23-28), naglasivši odnos pojedinca i zajednice, odnosno međusobni utjecaj. Rast jednog pojedinca jest rast cijele zajednice. Koliku podršku pruža zajednica pojedincu? Potiče li na razvoj sposobnosti koje dotični ima, što je onda dobrobit za cijelu zajednicu, a onda i šire za društvo, za Crkvu?

Vrijeme odmora sestre su iskoristile za razgibavanje igranjem košarke, nogometa, odbojke, pjevanjem.... Završno predavanje u popodnevnim satima održao je vlč. Ivan Miklenić. Zaključeno je da redovnice imaju što dati svijetu i u medijima. Postoje razne mogućnosti gdje svatko, onoliko koliko je to moguće, može dati svoje doprinos. Pitanje je samo dobro volje. Naše je da sijemo, a kad će sjeme pasti na dobro tlo i koja će riječ potaknuti nekoga na dobro, to je Božje. Susret je završen Večernjom koju su predvodile Školske sestre franjevke.

s. M. Darija Lukić

  Novosti