Družba Kćeri Milosrđa TSR Sv. Franje

Hrvatska Provincija Krista Kralja

10000 Zagreb, Mallinova 4; tel. 01/46 77 609; faks 46 77 986

e-mail:provincija@kcerimilosrdja.hr

 

Br. 87/2020.

Sve za Isusa, na slavu Oca!

Zagreb, 15. travnja 2020.

 

Predmet: Vijesti i obavijesti Provincije Krista Kralja – Hrvatska

 

Drage moje sestre i pripravnice u Provinciji,

srdačno vas pozdravljam i svakoj ponaosob želim da nam uskrsno vrijeme bude nova prigoda da molimo svjetlo Duha Svetoga na našem putu i zahvala Gospodinu za sve čime nas je podario teda to prihvatimo s vjerom u providnost. Ovo je vrijeme izvanrednoga stanja pandemije koronavirusom. Ono nas je– kako nas u samostanu tako i cijeli svijet – stavilo u duboko promišljanje i dovodi nas do spoznaje o ljudskoj nemoći bez Boga. Molimo Gospodina da nam stanje u kojem se nalazimo bude novi početak i novi zamah u razabiranju i ostvarivanju volje Božje.

Drage moje sestre, unatoč situaciji koja nas je snašla napravili smo plan i program za ovu godinu,iako vidimo da nam je nemoguće ostvarivati sve što smo nakanile i kako smo zamislile. Želim vas ponovno podsjetiti na to kako ćemo reagirati u danim situacijama.

Najvažnije je prilagoditi se odredbama civilnih stožera i odgovornima u Crkvi, u pojedinim državama u kojima živimo i djelujemo. Dosad ste odgovorno i poslušno surađivale u danim odredbama, na tome vam čestitam i zahvaljujem. Tako nam je i nadalje činiti i drugima biti primjer i nigdje ne otežavati situaciju, nego je smirivati i pridonositi njezinu poboljšanju.

Vjerujem da nam je i priprava za Uskrs kao i njegova proslava ove godine bila posebna. Uvjerena sam da je to doprinijelo i dubljem doživljavanju Kristove muke i njegove smrti, a iz toga je nesumnjivo potekla i veća uskrsna radost. Ovogodišnji je Uskrs vjerojatno više nalikovao onoj jedinstvenoj stvarnosti prije 2000 godina u Jeruzalemu, onoj iz koje i danas svi mi živimo i koja daje smisao životu u svakovrsnim uvjetima.

Naša je vrhovna predstojnica M. Cristina Orsillo krajem prošle godine završila svoj kanonski pohodnašoj provinciji. Svakoj zajednici je predočila ono što je iz osobnih i zajedničkih susreta i razgovora uočila i zaključila. Potakla nas je na ono što bi nam moglo pomoći u našem daljnjem hodu. Od srca joj zahvaljujemo što nas je sestrinski uvažavala u strpljivoj ljubavi. Hvala i svakoj od vas što ste joj omogućile da se s nama osjeća kao sa svojima.

Zbog moje ponovne bolesti koja me je bila zahvatila sredinom studenoga i bolničkoga liječenja koje je trajalo do 24. prosinca M. Cristina nije mogla održati završnu sjednicu s provincijalnim vijećem pa je bila toliko uviđavna da je ponovno došla u Zagreb pa smo planiranu sjednicu održali 5. veljače ove godine. Iznijela nam je viđenje provincije, dala svoje savjete, prijedloge i sugestije. Ohrabrila nas je i ulila nam nadu za novo stoljeće.

Bila je veoma zadovoljna što je s mjesnim predstojnicama imala susret i s nama proslavila svetkovinu Krista Kralja i dan provincije. Svi ovi susreti i događanja doprinijeli su sestrinskom povezivanju što nam na poseban način naglašavaju i naša majka utemeljiteljica i M. Cristina.

Odgojna zajednica naše provincije prenesena je u Šestine. Ponovno vam stavljam na srce molitvu za porast duhovnih zvanja u Crkvi i Družbi te svjedočanstvo života po uzoru na bl. Mariju Propetoga. Nastavljamo s moljenjem žive krunice prema ustaljenom rasporedu.

Ponovno napominjem važnost ustrajnosti na tjednim ili dvotjednim susretima zajednice. Uvjerena sam da će sve zajednice uspjeti provesti predviđeni program i tijekom 2020. godine uspjeti obuhvatiti sve što je predviđeno. Odvažno na tom putu! Svakako nastojte do lipnja poslati odgovore na Upite koje je poslala časna Majka, a odnose se na ovaj projekt. Pošaljite ih u provincijalno središte, kako bismo ih mi mogle obraditi i navrijeme poslati u Rim. Slijedeću godinu bi se trebao održati vrhovni kapitul i traženi materijali bi na vrijeme trebali stići u Rim.

U posljednjim mjesecima otpratile smo na vječno počivalište naše dvije drage sestre, s. M. Alojziju Banović na svetkovinu Svih svetih u Šestinama i pokopalije na šestinskome groblju u sestarsku grobnicu i s. M. Emanuelu Giro koja je preminula u Kući matici i sahranili je u sestarsku grobnicu na mjesnom groblju u Blatu. Obje su nas napustile nenadano, a Gospodin neka im podari vječni mir i nagradi ih za vjernost i dobročinstva učinjena u karizmi Družbe Kćeri Milosrđa.

Ovogodišnje svečarice za koje smo planirale slavlje 6. kolovoza u Blatu, a prije toga program trajne formacije na Prižbi i duhovne vježbe u Kući matici jesu:

50. godišnjica zavjeta:

s. M. Rastislava Bogdan

s. M. Česlava Ćorić

s. M. Bosiljka Halužan

s. M. Đurđica Kuna

s. M. Ratimira Piljić

s. M. Zdravka Srša

s. M. Zdeslava Sučić

s. M. Borislava Vrbić

s. M. Svetislava Vrbić

s. M. Zlata Vrbić

Privremene redovničke zavjete trebala bi položiti s. M. Lana Pecotić

Doživotne redovničke zavjete trebale bi položiti naše juniorke:

s. M. Danijela Bago

s. M. Marija Oreb

s. M. Zrinka Vuković

Privremene redovničke zavjete trebale bi obnoviti naše juniorke:

s. M. Kristina Injić

s. M. Anamarija Vuković

 

Termini katehetskih škola za 2020. godinu:

Katehetska proljetna škola: 15. i 16. svibnja 2020., Zagreb, NPI

Katehetske ljetne škole: SŠ 24. i 25. kolovoza 2020., Zagreb, NPI; OŠ 27. i 28. kolovoza 2020., Split

Kat. jesenska škola za osobe s teškoćama u razvoju: 16. i 17. listopada 2020., Zagreb.

Kat. jesenska škola za predškolski vjerski odgoj: 6. i 7. studenoga 2020., Zagreb, NPI.

Na jesen sam, od rujna, planirala započeti kanonski pohod. Znamo da sve planove trebamo podrediti onome Božjem i prilagoditi se mirno i s povjerenjem. Kada vidimo kako će se razvijati situacija s pandemijom, obavijestit ću vas i poslati vam konkretan program.

Planirale smo od 30. rujna do 5. listopada organizirati hodočašće u Rim prigodom završetka slavlja 100. godišnjice Družbe. Troškovi hodočašća koštaju za svaku sestru 3.000,00 kuna. Zajednice koje to mogu neka sestrama omoguće pohod i pokriju troškoveputa koji će izdvojiti iz svojih prihoda. Koje to nikako ne mogu, neka se jave u Provinciju. Sestre iz zajednica koje se mogu priključiti svojim zborovima, neka to učine, a Provincija će omogućiti prijateljima i dobročiniteljima Družbe da se uključe u proslavu.

Časna majka nas je zamolila da tijekom ove godine pomognemo našu misiju u Kongu. Dogovorile smo se da svaka zajednica mjesečno odvoji po 25 eura i iznos, svaka tri mjeseca, pošalje u provincijalno središte koje će provincija prigodice objedinjeno slati.

Predviđeni susret predškolaraca naših vrtića u prvom vikendu lipnja u Blatu neće se održati zbog novonastale situacije.

Proslava 50. godišnjice kanonizacije sv. Nikole Tavelića predviđena je za 21. lipnja u Šibeniku, na dan kad je 1970. godine bila održana u Rimu. Misno će slavlje predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Ako se proslava doista bude održavala sestre mogu poći sa župama ili u vlastitoj organizaciji.

Vijeće Zaklade »Bl. Marija Petković« provelo je natječaj za dodjelu stipendija i pomoći siromašnim obiteljima i obiteljima s brojnom djecom. Od pristiglih zamolbi i onih kojisu već primali pomoć, ukupno je odobrena redovita pomoć za 83 osobe. Zahvaljujem sestrama koje sa skupinama koje vode prikupljati sredstva za Zakladu i zajednicama koje redoviti uplaćuju od svojih prihoda. Lijepo vas molim da se i na druge načine angažirate za pomoć Zakladi.

Izvješća od svih zajednica još nisu pristigla, ali ih očekujemo jer trebamo polako pripremati izvješće za vrhovnu upravu. One koje su poslale od srca zahvaljujem.

Tema ovogodišnjih duhovnih vježbi je: Zahvaljujmo Gospodinu u radosti života. Sestre koje su se prijavile na duhovne vježbe, a koje neće biti održane u predviđenim terminima, neka ih ne odgađaju. Svaka će ostati u svojoj sestarskoj zajednici. Sa sestrama zajednice obavljati će zajedničku molitvu i obroke, a sve ostalo vrijeme će posvetiti duhovnim sadržajima i odmoru. Slijedit ćemo upute civilnoga stožera, a svaka će ih sestra obaviti u svojoj zajednici, za što ću svakoj poslati materijale kao pomoć u obavljanju duhovnih vježbi. Sestre su slobodne poslužiti se i drugom duhovnom literaturom. Svakako je osnovno i temeljno Sveto pismo.

Voditeljima duhovnih vježbi, za travnj i prve u svibnju,smo otkazale, a za ostale ćemo vidjeti, međutim sestre neka ih obavljaju u zajednicama.

One sestre koje nikako ne mognu u predviđenim terminima obaviti duhovne vježbe neka pronađu vrijeme za to, a sestre predstojnice lijepo molim da vode evidenciju o tome i provincijalnu upravu izvijeste u godišnjem izvješću zajednice.

Pozvala sam sestre zlatnoga jubileja da dođu na Prižbu s našim podmlatkom na program trajne formacije, ako do tada završi izvanredno stanje uzrokovano pandemijom.

Čule ste da je našu metropolu pogodio težak i razoran potres koji je, Bogu hvala, prošao gotovo bez ljudskih žrtava. Materijalna šteta je jako velika, pogotovo u središtu grada gdje su stradale mnoge crkve, stambeni i društveni objekti. Naša provincijalna kuća u Mallinovoj dobrano je oštećena u dijelu u kojem žive sestre – popucao je jedan vanjski zid i svi pregradni zidovi. Nužna je sanacija objekta i to čim prije. Morat ćemo za sada odustati od gradnje jaslica u Blatu i prikupljena sredstva uložiti u ovu potrebu. Molila bih vas za razumijevanje ovog nepredviđenog troška i da pomognete koliko god možete.

Preporučujem vam u molitve naše bolesne sestre. One su nam osobit Božji blagoslov u Družbi. Budimo im blizu svojim molitvama i sestrinskom pažnjom. Posebice skrbimo za naše starije sestre čije nas služenje u Družbi obvezuje na zahvalnost i izražavanje osobite pažnje. Hvala za molitve upravljene Gospodinu za sestre koje su bile u bolnici i za mene. Lakše je nositi patnju kada imaš duhovne i tjelesne Veronike i Šimune Cirence. Stoga zahvaljujem svakoj sestri koja se ostvarila u toj ulozi u zahtjevnom razdoblju naših bolesti od kojih se još nijedna nije posve oporavila, ali uz Božju i vašu pomoć ne gubimo nadu da će se i to dogoditi. Ovom prigodom zahvaljujem svim sestrama koje su u njezi naših starijih i bolesnih sestara kao i gospođa.

Drage moje sestre, ovako je planirano s naše strane, a kakav je plan Gospodnji, postupno ćemo otkrivati i prihvaćati njegovu volju.

Neka vas Gospodin, kao i svoje učenike, obraduje darovima i plodovima Duha Svetoga, u zajedništvu s nebeskom majkom Marijom, po zagovoru sv. Josipa, sv. oca Franje i naše blažene Majke utemeljiteljice, Marije Propetoga.

Od srca vas pozdravlja i svako vam dobro želi, u Kristu odana, 

s. M. Emila Barbarić,

provincijalna predstojnica

Galerija slika

  Novosti