Spomendan Blaženice u Zagrebu na Trešnjevci

Spomendan bl. Marije Propetog Isusa Petković proslavljen je 9. srpnja 2022. godine u župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci svečanim euharistijskim slavljem kojega je predslavio ovogodišnji mladomisnik vlč. Antonio Kovačić.

Slavlje spomendana pripravili su Poslanici Milosrđa sa sestrama Kćeri Milosrđa. Prije sv. mise predmolili su krunicu s razmatranjima radosnih otajstava  bl. Marije Propetog. Slavlje su otvorila djeca Dječjeg vrtića Marija Petković iz Zagreba pjesmom i recitacijom Blaženici, dok su u svečanoj procesiji unešene relikvije bl. Marije Propetog.

Propovjednik, vlč. Antonio Kovačić, zapitao se zašto je Crkva pred nas stavila, na ovaj dan, evanđelje o mladiću koji nije spreman potpuno slijediti Isusa, kada pred sobom imamo ženu kojoj nije bio problem ostaviti sve bogatstvo u kojem je živjela i posvetiti se drugima koji su u potrebi. Istakao je onu drugu evanđeosku riječ: Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce. Sve zapovijedi koje Isusa nabraja neimenovanom mladiću iz evanđelja odnose se na naš odnos prema drugima. Isus ne spominje prve tri zapovijedi koje se odnose na naš odnos prema Bogu. Zapovijedi koje nas upućuju na drugoga preduvjet su da možemo uspostaviti odnos ljubavi prema Onome koji je pak izvor te ljubavi. I tada nam neće biti problem ostaviti sve i poći za Onim koji nas zove jer ćemo u Njemu pronalaziti svoje blago. Bl. Marija Propetog je bila u suprotnom položaju od neimenovanog mladića jer je žarko htjela otići slijediti Isusa čak u zatvoreni samostan, ali roditelji, pogotovo majka, dugo joj nisu htjeli dati svoj pristanak. Njezino srce bilo je uz Isusa i za Isusa, i to je bilo njezino blago, a ne zemaljske stvari i novac. Bogu doliči prinijeti ono što ti je najdraže, a ovaj bezimeni čovjek iz evanđelja to nije znao. Nije uopće u biti htio poći za Isusom i zato je ostao bezimen. Za razliku od njega, blažena Marija Propetoga na Kristov poziv odgovara bezrezervno, suprotstavlja se ocu, majci, proscima, daje Bogu svoju samoću i odlučuje raditi za potrebite, siromašne, stare, ostavljene, djecu…To joj je dalo slobodu i srce zaodjenuto u milosrđe te je osposobilo za put svetosti.

U koncelebraciji na slavlju spomendana bili su župnik vlč. Damir Ocvirk, župni vikar vlč. Hrvoje Maltarić, novi župni vikar mladomisnik vlč. Mate Cikoja i vlč. Ivan Damjanović. Mladomisnici su na kraju slavlja vjernicima udijelili mladomisnički blagoslov, a štovatelji bl. Marije Propetog imali su priliku častiti njene relikvije.

Slavlju spomendana prethodila je trodnevna priprava koju su također predvodili ovogodišnji mladomisnici. Duhovni program i euharistijsko slavlje trodnevnice i samog spomendana pjesmom je animirao zbor gospođa župe sv. Josipa.

Prvi dan trodnevnice euharistijsko slavlje je predslavio vlč. Petar Belina. Prije mise Muška molitvena zajednica župe molila je krunicu sv. Josipu koju su čitanjem razmatranja o otajstvima krunice iz pouka bl. Marije Propetog obogatili Poslanici Milosrđa.

Drugi dan trodnevnice euharistijsko slavlje je predslavio vlč. Krešimir Babić, a prije mise sestre Kćeri Milosrđa su pripremile klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu u kojem se posebno molilo za nova duhovna zvanja.

Treći dan trodnevne priprave euharistijsko slavlje je predslavio vlč. Filip Šešek. Župnik vlč. Damir Ocvirk je prije mise predvodio klanjanje križu prema riječima i promišljanjima bl. Marije Propetog Isusa Petković kojoj je križ bio temeljna duhovnost.

Galerija slika

  Novosti