Spomendan bl. Marije Propetoga  u župi sv. Mirka u Šestinama

Spomendan bl. Marije Propetoga

u župi sv. Mirka u Šestinama, Zagreb, 9. srpnja 2021.

Župa sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama i duhovne kćeri bl. Marije Propetoga koje u njoj djeluju više od 80 godina svečano su proslavile blaženičin spomendan. Slavlje je započelo u samostanskoj kapelici molitvom i pobožnošću pred blaženičinim relikvijama koji je u procesiji do župne crkve nosiožupnik Robert Šreter koji je i predslavio misno slavlje, u zajedništvu s don Milom Miljkom i Danijelom Hranilovićem, svećenikom Križevačke eparhije. Liturgijsko je pjevanje predvodio župni zbor, uz orguljsku pratnju maestra Bože Ljubenka.

Na početku slavlja misnik nas je pozvao da se molitvom uteknemo u zagovor naše blaženice da poput nje nasljedujemo Krista i hodimo putem svetosti, da nas Bog učini dostojnima stati pred njegovo lice. Propovijedao nam je o svecima koji se u svome vjerničkom životu nisu zadovoljavali onim najmanjim izvršavanjem evanđeoskih savjeta. Oni su uvijek težili prema onom višem i savršenijem, jer su bili svjesni Božje veličine i njegove ljubavi. Uvijek su željeli sve više i više mu se približavati i puštati ga u svoj život. Takva je bila i naša Marija Propetoga. Doživjela je Boga koji ju je od najranijega djetinjstva privlačio svojom ljubavlju i dala mu je najviše što je mogla, sav svoj životi to u neizmjernu povjerenju u njegovo vodstvo. Ako je u nama iskrena i čvrsta želja da budemo posve Božji, sigurno ćemo i uspjeti na tom putu predanja Božjoj milosti. Božji je zakon dan svakom čovjeku i to je pravilo po kojemu bi ljudi trebali živjeti. Bog je taj zakon usadio svakom čovjeku kad ga je stvorio na svoju sliku. Božja smo djeca i njegova vjerodostojna slika. Put prema svetosti nije postajanje savršenim, nego put prema Savršenome! Svi smo pozvani na taj put. Marija Propetoga nam pokazuje da je to moguće i ostvarivo, samo treba imati iskrenu želju i slijediti Isusa Krista. Na to je podsjećala i svoje duhovne kćeri, da uvijek budu istinske kćeri Milosrđa. A mi danas možemo im reći da uvijek budu kćeri svoje majke utemeljiteljice koja je pokazala put u nebesku radost, posvemašnje predanje Kristu. Vjerujem da bl. Marija Propetoga, stojeći pred Bogom, Milosrđem, moli za svoje duhovne kćeri, za svoj narod i cijeli svijet, da se okrenemo Bogu i životu s njim, rekao je župnik Šreter.

Blaženičine moći izložene su na čašćenje, a kućna predstojnica samostana Družbe Kćeri Milosrđa u Šestinama s. M. Jelena Krilić zahvalila je dobrome Bogui svima koji su doprinijeli u trodnevnoj duhovnoj pripravi i slavlju spomendana bl. Marije Propetoga i pozvala na prigodno zajedništvo nakon mise.

Galerija slika

  Novosti