Spomendan bl. Marije Propetog u župi sv. Josipa u Zagrebu

Spomendan bl. Marije Propetoga

u župi sv. Josipa na Trešnjevci, Zagreb

9. srpnja 2021.

Svečano i u zajedništvu velikog broja vjernika proslavljen je spomendan bl. Marije Propetog u župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci. U procesiji su u crkvu unijete relikvije blaženice koje je nosio župnik vlč. Damir Ocvirk a koje su pratili Poslanici Milosrđa i sestre Družbe Kćeri Milosrđa. Župnik je potaknuo prisutne da mole blaženičin zagovor, jer možda baš nekome od njih bude uslišana čudesno molitva, pa Marija postane sveta i čašćena diljem svijeta. Svatko je došao moliti blaženicu za neku svoju potrebu, pa se molila na te nakane i molitva Isusu Kristu po njenom zagovoru. Uz misli blaženice iz njenih pouka koje je pročitao župnik, molile su se blaženičine Litanije.

Slavlje spomendana predvodio još jedan mladomisnik, vlč. Višeslav Foretić. Tumačeći evanđelje u kojem Isus govori svojim učenicima da ih šalje kao ovce među vukove, da budu mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi, i da se čuvaju ljudi, objasnio je značenje tih riječi. Citirao je sv. Ivana Zlatoustog koji govori da ovca ima svog pastira, nekoga ko je čuva i brine se za nju. Iako se nama ovca čini glupa životinja i možda bi željeli da je Isus izabrao lava, kao primjer hrabrosti, to nije bitno jer ovca ima pastira. Trebamo biti svjesni da i mi imamo Pastira.

 Velečasni je cijelo današnje evanđelje sažeo u 4 točke koje su bitne za naš život:

1. Budi svjestan da si ovca i imaš pastira. Budi kao zmija koja čuva svoju glavu, a to znači da čuvaš svoju vjeru. Budi bezazlen kao golub, a to znači da ne uzimaš stvari u svoje ruke i osvećuješ se, nego pusti Bogu da dijeli pravdu u ljubavi;

2. Čuvaj se ljudi, a to ne znači da ih se bojiš, nego da paziš, bdiješ. Jer nekad nam i najbliža rodbina može biti stranputica, odvesti nas na krivi put, umjesto da nam bude spasenje;

3. Kada ti se dogodi neka nepravda, bolest, nemoj misliti da je to zato što te Bog ne voli, i da je to poradi tebe. To je poradi Isusa, da posvjedočiš za Njega;

4. Ti si komunikacija, što znači da ne komuniciraš samo riječima, nego sa svime što činiš. Možeš moliti, govoriti, šutjeti, služiti, pomagati, ali bitno je otkuda to proizlazi. Ako ne proizlazi od Duha Oca, nisi na pravom putu.

Zašto je Marija Propetog blažena? Jer je sve činila iz Duha Oca nebeskoga.

Trebamo ozdraviti od našeg aktivizma, to je rješenje. Moliti Gospodina da sve činimo iz Duha Oca našega koji je na nebesima.

Nakon sv. Mise i podjele mladomisničkog blagoslova, u dvorištu župne crkve okupili su se oni koji su ovih dana sudjelovali u organizaciji programa, i koji časte našu blaženicu da se okrijepe i zajedno podjele dojmove. Bl. Marija Propetog neka zagovara sve koji joj se utječu u svojim potrebama!

s. M. Lana Pecotić

Galerija slika

  Novosti