Sedmi dan devetnice – 6. srpnja 2021.

Dan molitve za djecu i mlade

Sedmi dan devetnice – 6. srpnja 2021.

Sedmi dan devetnice pred blagdan blažene Marije Propetoga bio je u znaku djece i mladih. Žalosna otajstva svete krunice predmolila su djeca, predškolci, iz DV »Marija Petković« podružnica Blato i djeca iz dječjeg zbora »Stope«, a tekstove otajstava čitala je Petra Mašković. Djeca iz vrtića su zajedno sa dječjim zborom»Stope« pjevala za vrijeme euharistijskoga slavlja.Djeca iz zbora »Stope« molila su molitvu vjernika,a djeca iz DV»Marija Petković«, uz djecu iz DV »Blato«sudjelovala su u prinosu darova. Popratni tekst čitala je Slavica Bošković.

Euharistijsko je slavlje, kao i proteklih dana, predslavio don Josip Galić, župnik župe Presvetoga Srca Isusova, Potoci (BiH), u koncelebraciji s vlč. Robertom Jugovićem, župnikom župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. Župnik don Željko Kovačević je na početku slavlja pozdravio s. M. Emilu Barbarić, provincijalnu predstojnicu Družbe Kćeri Milosrđa i ispovijedao u župnoj crkvi Svih svetih.

U svojoj propovijedi don Josip je rekao: »Večeras je u središtu našega promišljanja dijete. Bez djeteta nijedna zajednica, ni crkvena ni društvena, nema budućnost. U našem europskom civilizacijskom krugu živimo u vremenu koje baš i ne voli dijete, jer ono je, kao novi život, često sredstvo poruge. Dijete je u središtu Božje objave. U Božiću, Bog je učinio sebe malenim. To je ljepota kršćanske vjere. Bog je postao jedan od nas ljudi. Mogao se pojaviti kao odrastao čovjek, kao kralj, a on je došao kao malo dijete da nas ne prestraši, da nas ne pregazi, da ga možemo lakše prihvatiti. Sve što je govorio vodilo je najvažnijoj temi njegova poslanja: kraljevstvu nebeskom. Kraljevstvo nebesko je cilj njegova dolaska, njegova otkupljenja, smisao i jedina svrha našega života. Između mnogih divnih poticajnih riječi zasigurno su: 'Ako ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.' Nije nam rekao da budemo djetinjasti nego da budemo kao dijete. Uzima osobine djeteta da nam kaže kakvi moramo biti, ako hoćemo doći u kraljevstvo nebesko. A kakvo je dijete? Najprije čisto i iskreno, ono je bez maske. Dijete ne zna glumiti. Nauči to tek kad ga mi, odrasli svojim lošim odgojnim metodama prisilimo na to. Dijete ne glumata! Ono zna biti prijatelj, zna se radovati trenutku u kojem jest. Mi, odrasli, ne živimo u sadašnjosti – ili smo u prošlosti ili u budućnosti. A valja živijeti sada, ovaj trenutak! To dijete zna. U svom odrastanju gubimo jednostavnost i radost zbog krivih prioriteta. Ne zaboravimo da se već na krštenju roditelji pozivaju primajući svijeću: 'Primite svjetlo Kristovo. Vašoj brizi, roditelji, povjerava se da podržavate ovo svijetlo (svijetlo svijeće simbolizira vjeru u uskrslog Krista).' Djeca su preslika života nas odraslih. Oni će sutra biti odraz našega rada ili naše lijenosti, naše vjere ili naše nevjere, našega morala ili našega nemorala, naše ljubavi ili, ne daj Bože, naše mržnje.«

Nakon popričesne molitve bio je poseban blagoslov djece. Euharistijsko je slavlje zaključeno molitvom blaženoj Mariji Propetoga i molitvom za izbor novoga dubrovačkog biskupa.

Galerija slika

  Novosti