S. M. Adrijana Gavranić (1931.-2022.)

Gospodin je u svoju radost pozvao našu s. M. Adrijanu (Mariju) Gavranić - Puharić 22. travnja 2022. godine u 91. godini života i 67. godini redovničkih zavjeta.

S.M. Adrijana (Marija) Gavranić rođena je 11. svibnja 1931. godine u Blatu od oca Marina i majke Lucije rođ. Glavočić. Osim Marije roditelji su podarili život i dvojici sinova Marinu i Nikoli. Bila je to uzorna katolička obitelj u kojoj je Marija sa svojom braćom odrastala okružena ljubavlju roditelja i stjecala ljudske i kršćanske vrijednosti. Sakrament svetog krštenja primila je 24. svibnja 1931. u župnoj crkvi Svih Svetih u Blatu. Svetu pričest primila je u samostanskoj kapelici Krista Kralja 28. prosinca 1939. a sv. Potvrdu u župnoj crkvi Svih Svetih u Blatu  7. svibnja 1949. Vrlo rano, u šestoj godini života Marijino sretno djetinjstvo prekinula je prerana smrt majke Lucije. Započinje novo razdoblje života za malu Mariju. Postaje korisnikom sirotišta koje je osnovala njena sumještanka bl. Marija Propetog Isusa Petković. Marijine duhovne kćeri, Kćeri Milosrđa, nastoje svim svojim siroticama, pa tako i maloj Mariji Gavranić,  biti i otac i majka, upravo kako ih je poticala i poučavala njihova bl. Utemeljiteljica. Kad su godine 1946. ondašnje vlasti zatvorile sirotište, Marija se vraća u očinski dom, ali ostaje u kontaktu sa sestrama i svake nedjelje ih pohađa i sudjeluje u radu društva Kćeri Marijinih. Kroz to vrijeme u Marijinu srcu sazrijevala je klica redovničkog zvanja te ona 25. ožujka 1952. napušta ponovo očinski dom i ulazi u samostan, ali ovaj puta ne kao siroče već kao buduća zaručnica Kristova. Kao ona koja će svojim životom i radom proslaviti Boga gdje god ju poslušnost odvede.

Slijedilo je razdoblje redovničke formacije: 12. rujna 1953. započela je formaciju u novicijatu; prve zavjete položila je 25. ožujka 1955. a doživotne zavjete 25. ožujka 1960. u Blatu u Kući Matici.

Svoje redovničko poslanje i djelovanje ostvarivala je u Kući Matici u svom rodnom Blatu gdje je provela razdoblje od svojih prvih redovničkih zavjeta do 1989. godine kad je premještena u Pupnat. Od 2001. do 2003. djeluje na Ugljanu a potom u Zemuniku do 2008. godine kad se, oslabljenih snaga, ponovno vraća u svoje rodno Blato i tu ostaje do trenutka kad ju je Gospodin  pozvao k sebi u 91. godini života.

Sestra Adrijana svojim je predanim životom i radom u potpunosti odgovorila profilu redovnice Kćeri Milosrđa kako ga je zamislila naša bl. Majka Utemeljiteljica. Ona kaže: Tko će naći jaku ženu… Ne onu koja koleba i traži oslon na drugoga da drugi misli za nju…  Živjeti tako znači ne odgovoriti cilju za koji je žena stvorena. Jaka žena znači: ona koja misli, prodire, dijeli, hrani, predviđa, spasava , traži i nalazi, pripravlja sve za svih i čini ih sretnima.

Upravo takva je bila naša draga s. Adrijana. Kolike li je samo usrećila svojim toplim pogledom, ohrabrujućom riječju, osmjehom koji ulijeva nadu i povjerenje. Ljubila je neizmjerno dobrog Boga a onda se ta ljubav prelijevala na njegovo mistično tijelo Crkvu – za koju je neumorno molila i prikazivala Bogu žrtve. Gorila je ljubavlju za Družbu i njezin napredak i duboko proživljavala krizu pomanjkanja novih redovničkih zvanja.

Mi, njezine sestre pamtit ćemo je kao jednu izuzetnu redovnicu, redovnicu molitve i predanja; redovnicu koja je radosno živjela svoj redovnički poziv te predano i s ljubavlju obavljala svaki posao i službu koju je vršila. Ljubila je i svaku svoju sestru. U svakoj je znala prepoznati i isticati ono dobro, a na mane se nije previše osvrtala. Znala je dati smisao svemu i svojim je životom opravdala onu Pavlovu upućenu Rimljanima:  U revnosti budite hitri, u duhu gorljivi, Gospodinu služite! U nadi budite radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani!  Pritječite u pomoć svetima u nuždi, gajite gostoljubivost!.  

Draga s. Adrijana, hvala ti za svjedočanstvo radosnog i predanog služenja Gospodinu. Hvala ti za ljubav koju si utkala u naša druženja na Prižbi i dragoj nam Kući Matici. Hvala što si nas naučila da da u zajedništvu s Bogom sve je moguće.

Tvoja čežnja za susretom s Gospodinom se ostvarila. Vjerujemo da gledajući lice Božje već uživaš blaženu vječnost. Počivaj u miru Božjem!

S. M. Adrijana Gavranić (1931.-2022.)

Galerija slika

  Novosti