Radost Prve pričesti u Ninu

U župi Sv. Anselma u Ninu se 29. svibnja 2022. održala se svečanost podjele prve Svete Pričesti za učenike trećih razreda iz Nina, Ninskih stanova i Grba. Ukupno je bilo 19 prvopričesnika od kojih je bilo 11 djevojčica i 8 dječaka.

Za taj radosni događaj djeca su se intenzivno pripremala tijekom cijele školske i vjeronaučne godine uz s. M. Miljenku Lizatović i župnika don Jerka Vuletu. Vrhunac duhovne priprave je bila prva sveta ispovijed, kojoj su prvopričesnici pristupili 27.svibnja.

Nedjelja je usprkos lošoj prognozi, osvanula vedro i sunčano, pa su se radosni prvopričesnici okupili ispred crkve i uzbuđeni na početku svečanosti ušli u okićenu crkvu gdje su ih čekala mjesta s njihovim imenima. Crkva je bila puna ponosnih i ganutih lica roditelja, baka, djedova, rodbine i prijatelja koji su došli svjedočiti ovom velikom danu, posebno važnom za prvopričesnike jer je Sv. misa i svečanost primanja Prve pričesti bila namjenjena za njih.

Sakrament prve pričesti podijeljen je kod Sv. Mise u 11,00 sati, a misu je predvodio i sakrament podijelio ninski župnik don Jerko Vuleta.  

Svečanost je uveličao svojim pjevanjem Župni zbor sv. Marcele, a župnik se u svojoj nadahnutoj propovijedi obraćao prvopričesnicima s posebnom pažnjom kako bi ih pripremio za samo primanje Prve svete pričesti. Don Jerko je potaknuo prvopričesnike da budu radosni primatelji svetih otajstava, napominjući da Isus kuca na vrata njihovih malih srdaca, ali da ta vrata svatko od njih mora sam otvoriti i pozvati Gospodina u svoj život.

Nakon što su primili Svetu hostiju ponizno i radosno su se vraćali na svoja mjesta, a nakon same svečanosti su uzveličali misno slavlje zajedničkom pjesmom i recitacijama koje je strpljivo s njima uvježbavala s. Miljenka.

Na kraju euharistijskog slavlja prvopričesnicima su uručene uspomene i darovi, a don Jerko je zaželio svima da ovaj posebno svet dan u svima nastavi jačati vjeru u Krista Uskrsnuloga.

Klara Eškinja Glavan

Galerija slika

  Novosti