Prvi dan trodnevnice u župi sv. Petra apostola u Zagrebu

Prvi dan trodnevnice uoči spomendana bl. Marije Propetoga

u župi sv. Petra apostola u Zagrebu

6. srpnja 2021.

U crkvi sv. Petra apostola u Zagrebu započela je trodnevna duhovna priprava za proslavu spomendana bl. Marije Propetoga. Prije svete mise sestre Kćeri Milosrđa predmolile su krunicu s blaženičinim razmatranjima. Euharistijsko je slavlje predslavio župnik Josip Golubić. U svojoj homiliji istaknuo jeda se već na početku Isusova djelovanja uočava podijeljenost, jer ga jedni oduševljeno prihvaćaju, a drugi u njegovu nastupu vide đavolske spletke. Ulomak iz Evanđelja sv. Mateja koji se čitao kao dnevno čitanje nije opisao nešto što je prošlost, nego je uvijek aktualno. Stoga je propovjednik potaknuo da se zapitamo koliko je danas onih kojima su usta zatvorena, koji nemaju pravo glasa u vlastitoj obitelji, koji ne mogu i ne smiju progovoriti na radnom mjestu. Ljudi su prisiljeni živjeti u neslobodi, potiskujući svoje osjećaje i doživljaje.

Od nas se kao vjernika danas ne traži toliko da govorimo o Isusu nego da dopustimo da u nama živi, da mi budemo odsjev njegova bića u ovome svijetu.Upravo je tako bl. Marija Propetoga nastojala slijediti Gospodina. Otvorena srca i predana Gospodinu majčinski se brinula o djeci, siromasima i potrebitima. U prvi je plan stavljala Boga i njegovo milosrđe. Uzdajući se u Boga i njegovu providnost nikad nije odbijala one koji su joj se obraćali za pomoć. Bila je svjetlo, odsjaj Isusa Krista, jedinoga pravog svjetla.

Svetost je jedini ispravan odgovor našega kršćanskoga života.Ovaj nam je život od Boga darovan i pravi je put na kojemu možemo ostvariti svetost. Neka nas na tom putu prati zagovor naše bl. Marije Propetoga, rekao je propovjednik.

Euharistijsko je slavlje završeno čašćenjem blaženičinih moći.

s. M. Marija Oreb

Galerija slika

  Novosti