Prvi dan trodnevnice u župi sv. Petra apostola u Ivanić – Gradu

Prvi dan trodnevnice uoči spomendana bl. Marije Propetoga

u župi sv. Petra apostola u Ivanić – Gradu

6. srpnja 2021.

U trodnevnoj duhovnoj pripravi na proslavu spomendana bl. Marije Propetoga dolazimo Gospodinu u poniznosti, osvješćujući sebi raznim simbolima ispred oltara njezinu snažnu vjeru i odaziv na Božji poziv na putovima kojima je hodila i slavila ga. Lađa je znak njezina potpunoga predanja Božjim naumima kojima se dala otisnuti iz svoga rodnoga Blata u svijet. Ribarska je mreža simbol one nesebičnosti i poniznosti kojima je privlačila Bogu one najpotrebnije njegove blizine. Tri pojasa spasenja simbol su Oca, Sina i Duha Svetoga. Školjke upućuju na okrilje koje su Biseri Očeva milosrđa i Poslanici Milosrđa našli u blaženičinoj karizmi. Tri su svijeće simboli triju redovničkih zavjeta koje je živjela blaženica i koje žive njezine duhovne kćeri: siromaštvo, poniznost i čistoća.

Prije euharistijskoga slavlja Biseri Očeva milosrđa i animatori predmolili su sveti ružarij prema blaženičinim razmatranjima, a slavlje je predslavio župnik Branko Koretić. Govorio je o važnosti blaženičina života i djelovanja, jer njezina karizma pokazuje da je u čovjekovu životu važno upravo ono najobičnije i najjednostavnije. Upravo je djelovanje sestara Družbe Kćeri Milosrđa u našem gradu pokazalo koliko je u životu mladih djevojaka bilo važno osposobljavanje za one poslove i vještine kojesu im prijeko potrebne u svakodnevnom životu. Čovjekova se veličina očituje u njegovoj malenosti.

I u evanđeoskom ulomku ovoga dana otkrivamo poruku koju je slijedila i naša blaženica: »Molimo dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.« Ona je prihvatila Božji poziv i potpuno se predala djelovanju na njivi Gospodnjoj.

Nakon misnoga slavlja prikazan je film o proglašenju blaženom Marije Propetoga. Pozdravili smo je pjesmom i molitvom: »Kod Krista nas zagovaraj, Marijo o Propetoga!«

Mirjana Banković-Malečić

Galerija slika

  Novosti