Proslava spomendana u župi Plina - Stablina

Spomendan bl. Marije Propetog Petković proslavljen je u crkvi Gospe Fatimske u Plini - Stablina. Za blagdan Blaženice, sestre su se pripremale  devetnicom. Na sam blagdan u subotu ujutro, bila je misa u čast Blaženice. Radi veće promocije svetosti Blaženice, samo obilježavanje je, u dogovoru sa župnikom, prenešeno na nedjelju 10.7.2022. Spomendan smo proslavili na župnoj misi koju je predvodio župnik, fra Kristijan Perković a pjevanjem uzveličao naš župni zbor Gospe Fatimske iz Stabline. Uz tematiku nedjeljnog evandjelja o  Milosrdnom Samarijancu i upitom tko je moj bližnji, pojasnila su nam naša djeca sa proživljenom, prigodnom priredbom Božje milosrdje u životu bl. Marije Petković. Bolesnici, siromašna djeca i siročad u vrtiću i poratno vrijeme prvog svjetskog rata 1918. god.,  španjolica i glad u Blatu na Korčuli, pripremalo je bl. Mariju da, kroz djela ljubavi prema  bližnjemu, posluša Božji glas u svome srcu i molbu tadašnjeg dubrovačkog  biskupa msgr. Josipa Marčelića, koji je moli da ostane u svome mjestu Blatu i osnuje Družbu Kćeri Milosrdja. Bl. Marija ostaje i potvrdjuje riječima: "Za djecu bi dala i tisuću svojih života"! Živeći Isusovu zapovijed ljubavi, Marija kroz svoj  redovnički život postiže svoje blaženstvo, kroz djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Naša djeca u župi, brzo su svatila i uživjela se u srce i vrijeme bl. Marije Petković, a bolest španjolice, odmah su usporedili s današnjom bolesti korone. Marljivo su dolazila na večernje probe, učili tekstove i ogledali se uspješno u glumačkim vještinama.

Poslije mise mame, pjevačice, naše župljanke i sestre, pripremile su ispred crkve agape za sve prisutne, uz ugodno druženje i posluživanje. Od srca zahvaljujemo svima: fra Kristijanu na raspoloživosti, našem župnom zboru i župljanimana prilozima za čašćenje. Posebno našoj marljivoj djeci na ustrajnosti, učenju i ljubavi prema našoj Blaženici. Hvala na podršci roditelja, baka i djedova, na svakodnevnom dovoženju djece na probe, kao i na prilozima kolača i kiflica za sve prisutne. Hvala g. Boženku Batinoviću na uspješnom fotografiranju i lijepom videu. Bog neka uzvrati svima. 

Neka bl. Marija Propetog Isusa Petković bude nama primjer i zagovornica kod Boga u svim našim životnim potrebama, duše i tijela, kako bi po milosrdnoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu postigli svoju svetost i blizinu  Boga, ovdje na zemlji i u vječnosti. Bl. Marijo Petković, moli za nas!

s. M. Angelina Tokić

Proslava spomendana bl. Marije Propetog Petković - fotoprezentacija

Božje milosrđe u životu bl. Marije Petković

Galerija slika

  Novosti