Proslava spomendana bl. Marije Propetoga i stogodišnjice osnutka Družbe Kćeri Milosrđa u Valpovu

Proslava spomendana bl. Marije Propetoga i stogodišnjice osnutka Družbe Kćeri Milosrđa u župi Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu, 9. srpnja 2020.

Prigodom stogodišnjice osnutka Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje (1920.-2020.), župa Bezgrešnoga začeća Blažene Djevice Marije u Valpovu, zajedno sa sestrama proslavila je spomendan bl. Marije Propetoga.

Sestre Kćeri Milosrđa došle su u Valpovo prije 66 godina na poziv valpovačkog župnika dr. Đuke Marića, a prve tri sestre bile su: s. M. Benedikta Dulić, s. M. Julija Crnković i s.M. Filomena Molnar.Od rujna 2019. na službi u župi Valpovo su kućna predstojnica s. M. Danijela Škoro, s. M. Vlatka Bratinšćak i s. M. Rastislava Bogdan.

Prigodom stogodišnjice Družbe Kćeri Milosrđa samostanska kapelica u Valpovu proglašena je oprosnom kapelicom u kojoj se mogu izmoliti molitve za oprost od 25. ožujka do 9. listopada 2020. Zbog epidemije koronavirusa molitve oprosta mogu se moliti i u župnoj crkvi od 6. srpnja do 9. listopada 2020.

Župa redovito slavi spomendan bl.Marije Propetoga9. srpnja s trodnevnom duhovnom pripravom, a ove je to godine bilo svečanije zbog jubilejske godine Družbe Kćeri Milosrđa, stote od utemeljenja. Svaki dan je bila pobožnost blaženici prije euharistijskoga slavlja koje su predslavili župnik Zvonko Mrak i njegov vikar Luka Ćosić, a poslije slavlja molila se zajednička molitva za potpuni oprost. Na uočnicu spomendana sestre su poslije mise pripremile domjenak za župljane.

Na početku spomendanske mise župnik je pozdravio predslavitelja pomoćnoga biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. IvanaĆurića i suslavitelje braću svećenike, najprije trojicu rođenih Valpovčana,župnika u Slavonskom Brodu Florijana Kveteka, župnika u Piškorevcima Damira Stanića ižupnika u Drenovcima i Račinovcima Željka Šimića, tepreostale goste gvardijana i župnika u Belišćufra Branka Janjića, mladomisnika iz Tovarnika i bivšega valpovačkog đakona Mateja Perića, stalnoga đakona iz Tovarnika Ivana Tutišai zamjenicu gradonačelnika Valpova Anu Brajnović. Sestrama je čestitao spomendan njihove majke utemeljiteljice i stogodišnjicu osnutka Družbe Kćeri Milosrđa, uz želju da ih prati Božji blagoslov i blaženičin zagovor, da ustraju živjeti karizmu milosrđa po njezinu primjeru. Uz to je s. Rastislavi čestitao zlatni jubilej redovničkih zavjeta, uz zahvalu za redovnički život i rad te želju da je prati Božji blagoslov i dobro zdravlje, a ona je u euharistijskom slavlju obnovila svoje redovničke zavjete, iskreno i uz potpuno predanje na službu Gospodinu.

Predslavitelj je na kraju slavlja blagoslovio sliku bl. Marije Propetoga, rad akademskog slikara Davorina Radića iz Zagreba, koja će biti izložena u župnoj crkvi za javno štovanje.

Mjesna predstojnicas. Danijela zahvalila je biskupu, župniku i župljanima za sudjelovanje u slavlju i za svu suradnju u apostolatskim djelima kojima njezina družba u ovoj župi živi karizmu milosrđa.

Bilo je lijepo i svečano slaviti blaženičin spomendan i stogodišnji jubilej njezine družbe. Vjernici su sudjelovali rado i pridržavali se u svemu preporučenih epidemioloških mjera, zahvalni Bogu što je bilo moguće proslaviti ova slavlja, s osobitom radošću što u svojoj župnoj crkvi imaju slikusvoje blaženice kojoj se u molitvi rado utječu za nebeski zagovor.

Blaženka Škrlec, župna dopisnica

Galerija slika

  Novosti