Proslava 15 godina djelovanja Poslanika Milosrđa na Trešnjevci

Dana 21. studenog 2019., na spomendan Prikazanja Bl. Djevice Marije radosno smo u župi svetog Josipa na Trešnjevci proslavili dvije važne obljetnice – stogodišnjicu osnutka Družbe Kćeri Milosrđa i petnaestu godišnjicu osnutka Poslanika Milosrđa.

Duhovni program započeli smo molitvom ružarija prema promišljanjima blažene Marije Propetoga moleći otajstva svjetla. Obilježavanju obljetnice pridružili su nam se i Poslanici Milosrđa iz Novske sa župnikom preč. Milanom Vidakovićem i s. M. Kristinom Injić. Stigli su nam i Poslanici iz Ivanić Grada sa s.M. Darijom Lukić te časne sestre DKM iz samostana u Mallinovoj i Šestinama. Posebno smo počašćeni dolaskom časne Majke Cristine Orsillo, vrhovne predstojnice Družbe.

Sveta Misa započela je ulaznom procesijom s relikvijarom bl. Marije Propetoga i pozdravnim govorom našeg župnika vlč. Damira Ocvirka koji je iskazao zahvalnost časnim sestrama DKM koje su djelujući već 5 desetljeća u našoj župi ostavile neizbrisiv trag i svoj život utkale u promicanje milosrđa i Božje ljubavi. U propovijedi je naglasio važnost ovih obljetnica i potaknuo nas da nam Božje milosrđe i dalje bude glavni cilj našeg životnog djelovanja i propovijedanja u svakodnevnom životu.

Na današnji dan blažena Marija Propetoga odlučila je svoju čistoću posvetiti Gospodinu i njegovoj propetoj Ljubavi. Objašnjenje ljubavi je da ona dovodi do raspeća i umiranja, ali i uskrsnuća. Znati ljubiti znaći praštati drugima i opravdati ih pred Nebeskim Ocem. Na temelju misnih čitanja razvidno je da biti milosrdan znači dovoditi Isusa onima koji u srcu imaju groznu pustoš da bi u njemu proklijao život koji dovodi do sjedinjenja našeg srca s Božjim srcem. Ako svojim životom privodimo ljude Bogu (svojim djelima, a ponekad i riječima) ispunjavamo svoje poslanje na ovome svijetu.

Nakon završetka misnog slavlja nazočnima se obratila Majka Cristina zahvalivši za njegovanje pobožnosti i djelovanje u karizmi naše mile Blaženice. Župljanima smo podijelili preklopnik o osnutku i djelovanju Poslanika Milosrđa u našoj župi i pozvali ih da nam se pridruže u što većem broju. S. M. Jasna Crnković upoznala je župljane i sa stogodišnjim djelovanjem DKM te životopisom blažene Marije Propetoga. O djelovanju Poslanika Milosrđa govorila je članica Nena Došen, te je vjernicima uručen prigodni preklopnik koji govori o poslanju i načinu rada Poslanika Milosrđa.

Zajednica Djeca Marije Petković recitirala su i pjevala o našoj Blaženici te pokazala kako i među najmlađima u našoj župi živi želja za upoznavanjem Božjeg Milosrđa. Na kraju su Poslanici Milosrđa časnim sestrama i vrhovnoj predstojnici darovali prigodne darove i novčani prilog za Zakladu Blažena Marija Petković.

Večer smo završili druženjem u našoj dvorani Augustina Holija uz prigodni domjenak i pjesmu.

Dubravka Zavrtnik - Poslanica Milosrđa, Zagreb

 
 
  Novosti