DRUŽBA KĆERI MILOSRĐA TSR SV. FRANJE - HRVATSKA PROVINCIJA KRISTA KRALJA

Mallinova 4, HR-10000 Zagreb; tel. 01/46 77 609; provincija@kcerimilosrdja.hr

Br. 65/2020.

 

Zagreb, 17. ožujka 2020.                                                                   

Sve za Isusa na slavu Oca!

Predmet: Proglas o pandemiji koronavirusom

 

Drage moje sestre i pripravnice,

srdačno vas pozdravljam u izvanrednoj situacijina svjetskoj razini uzrokovanoj epidemijom koronavirusom – COVID-19. Želim nam svima da se u novonastaloj situaciji uzmognemo snaći na pravi način i da nas, prije svega, vodi snaga i svjetlo Duha Svetoga.

Virus se iz dana u dan sve više širi pa je iz Kine dospio i u Europu, a zahvatio je i našu zemlju. Epidemiolozi i drugi stručnjaci, s vladinim dužnosnicima svih zemalja, čine sve što je u njihovoj moći da zaštite stanovništvu i da umanje štetu, kako zdravstvenu tako i gospodarstvenu. Svi ti pokušaji donose neke rezultate, ali su mogućnosti u borbi s virusom vrlo ograničene, jer virus ne pozna granice zemalja. Stoga je potrebno ujedinjavanje ljudske obitelji u borbi protiv ove pošasti jer virus se prenosi s čovjeka na čovjeka.Ovaj je virus izazov solidarnosti ljudske zajednice. Nitko se ne može sam, ni kao pojedinac ni kao država ili narod, boriti protiv koronavirusa.

Stoga bih vas u ovom času kušnje cijeloga čovječanstva, koje je – znakovito – u Aziji započelo u došašću, a na našem se kontinentu raširilo u korizmi, pozvala da se prije svega oslonimo na Boga i na međusobnu solidarnost, da ni na koji način ne upadnemo u paniku i strah. Imajmo povjerenja u stručne službe zdravstvenei društvene skrbi. Slušajmo njihove upute, kao i upute crkvenih službenika o potrebnom ponašanju u međuljudskim odnosima i pastoralnoj praksi u ovoj situaciji širenja koronavirusom.

Kao redovnice moramo biti uzor upravo u poslušnosti dosljednoga provođenja danih uputa i preporuka. Osim toga trebamo biti i uzor u molitvi i pouzdanju u Boga i posvemašnje oslonjenosti na njegovu volju. Bog nije dao virus, ali ga je dopustio. Surađujmo s Bogom i u tomu i molimo da se njegova volja ispuni, jer svijet – dobro to znamo – boluje od daleko gorih virusa koji mu uništavaju vječni život, a koronavirus uzima samo zemaljski život i to najčešće onima starije dobi, koji su već izmučeni drugim bolestima i slabostima ako su izloženi virusu.

Svaka zajednica neka se organizira tako da uz redovitu dnevnu, zajedničku i osobnu, molitvu uvrsti i nakanu za suzbijanje koronavirusa. Neka se zajednička molitva na ovu nakanu organizira po skupinama i kao cijela zajednica.Molimo za zdravstvene i druge djelatnike u svim službama koje skrbe za zaštitu i liječenje od koronavirusa. Molimo posebice za sve one koji su ugroženi, za one koji su u izolaciji i samoizolaciji. Molimo zdušno za sve one koji su se udaljili od Boga, da im ovo bude poticaj da mu se vrate.

Neka svaka sestra vidi kako može organizirati svoju svakodnevicu da se više usredotoči na Boga i na naše zajedništvo pred njim. Pratimo vijesti,ali ne pretjerano. Pripremite, ako već niste, zalihe hrane i higijenskih potrepština, ali još više skrbite za duhovne zalihe. Molite za sve narode svijeta, da nas sve Duh Sveti prosvijetli dashvatimo što nam Bog ovime poručuje. Svaka je korizma vrijeme milosti, takozvano jako crkveno vrijeme, a pogotovu ova korizma začinjena koronavirusom na svjetskoj razini!

Uz Božju ćemo pomoć nadvladati i ovu nedaću, a naši nebeski zaštitnici – nebeska majka Marija, sv. Josip, sv. Franjo i bl. Marija Propetoga, sa svim hrvatskim svecima i blaženicima – neka nas prate, da se ne suprotstavljamo Božjoj volji. Vaša, u Kristu odana,

s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica

Galerija slika

  Novosti