Međukongregacijski susret juniorki

U samostanu sv. Ilije na Buškom jezeru održan je od 3. do 6. svibnja 2019. seminar za sestre juniorke koji je organizirala Hrvatska redovnička konferencija, odnosno Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica. Sudjelovalo je oko šezdeset sestara juniorki u pratnji svojih odgojiteljica a iz Družbe Kćeri Milosrđa sudjelovale su s. M. Danijela Bago, s. M. Marija Oreb, s. M. Anamarija Vuković te s. M. Kristina Injić. Seminar je održao dr. med. i mr. psych. Đuliano Trdić, voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije, na temu Dinamika psihološkog razvoja u duhovnom životu.

Don Đuliano iznio je razmišljanja o temama koje su važne za istinski rast u ljudskosti i duhovnosti mlade osobe. Govoreći jednostavnim rječnikom o spolnosti, samoći, šutnji, brbljanju, ogovaranju i klevetanju, don Đuliano je svoj govor potkrijepio i primjerima iz života svetaca kako bi pomogao sestrama u hodu u redovničkom životu.

Naglasak je bio stavljen na to kako je vrlo važno promatrati sebe naspram onoga što živim. Promatrati svoju seksualnost kao dar i blagoslov koji je potrebno integrirati na način koji odgovara vlastitom životnom pozivu. Važno je razvijati svijest o vlastitoj emocionalnoj čistoći prihvaćajući napore na putu njena dozrijevanja. Bitna sastavnica redovničkog života je i samoća u kojoj se ne bismo trebali osjećati sami jer u njoj pronalazimo Boga i sebe. Samoća je spasonosno unutarnje svetište duše u koje se sklanjamo.

Na završetku seminara s. Benedikta Kunić u ime Hrvatske redovničke konferencije zahvalila  je voditelju seminara kao i braći karmelićanima koji su nas srdačno ugostili. Sestre juniorke su posjetile i franjevačku Crkvu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu te galeriju i muzej koji se nalaze u sklopu samostana, sestre Služavke Malog Isusa, samostan Školskih sestara franjevki, te u povratku kući drevni grad Knin i njegovu prekrasnu crkvu.

Zahvalne smo Gospodinu što smo imale milost sudjelovati na ovom seminaru, što smo dobile priliku za ponovno promišljanje svog redovničog posvećenja, za rast u zajedništvu različitosti karizmi i ljepoti sestarskog zajedništva. Iako iz različitih družbi, provincija i karizmi, susrele smo se u Jednome, u Onome za kojeg svako srce svake njegove Zaručnice kuca.  

s. M. Kristina Injić

Galerija slika

  Novosti