Duhovna obnova

U samostanu časnih sestara Kćeri Milosrđa u Novskoj 7. prosinca 2013. godine održana je Duhovna obnova za djevojke sedmih i osmih razreda. Njima se pridružilo i par srednjoškolki što pokazuje da i danas Bog privlači mlade premda se ponekad ne čini tako.

Duhovna obnova započela je u 10.00 sati i sve nas je dočekala i s puno topline pozdravila s. Jelena Krilić koja je ujedno bila i voditeljica Duhovne obnove. Uz nju su bile i njene susestre s. Zrinka, s. Angel  i s. Charlotte .

  Djevojke koje su sudjelovale bile su iz Lipovljana, Jasenovca te iz Novske, iz obje župe. Broj prisutnih daleko je premašio broj od lani. Sudionika je bilo trideset i šest i, premda je u početku vladala tiha i povučena atmosfera, jer se djevojke nisu poznavale, ubrzo se sve promijenila.

Duhovna obnova započela je pjesmom nakon koje je svatko rekao ponešto o sebi. To je bila prilika da se sudionici barem malo upoznaju i opuste. Nakon toga je s. Jelena svima podijelila papire i olovke te zamolila da svi nacrtaju svoj životni put, onako kako ga oni vidi. Svatko je kasnije mogao pojasniti što je nacrtao, zašto i kakvo značenje ima njegov crtež. S. Jelena je zatim održala mali duhovni nagovor kao poticaj i pripremu za rad po skupinama. Djevojke su podijeljene u četiri skupine: Budnost, Svjetlo, Obraćenje i Put. Njima se tada pridružio i jedan dečko koji se uključio u rad po skupinama. Rad je trajao sat vremena i skupine su imale zadatke koje su morale izvršiti. Na kraju je svaka skupina predstavila svoj rad i izvela jedna mali scenski prikaz.

Međutim, kako je rad iscrpio sudionike, trebalo je nahraniti i „brata magarca“, pa su sestre servirale ručak koji je bio jako ukusan što su pokazale i prazni tanjuri nakon ručka JZatim je uslijedio malo opušteniji dio, rekreacija.

Malo po malo, bližio se kraj jednog divnog druženja, a kao vrhunac cjelokupne Duhovne obnove bila je sv. ispovijed i euharistija. Sudionici su se, svatko za sebe, pripremali za sv. ispovijed uz pomoć „Brianovog eseja“ koji im je služio kao poticaj. Nakon sv. ispovijedi slijedila je euharistija koju je slavio župnik župe sv. Luke evanđelista, vlč. Milan Vidaković, uz koncelebraciju kapelana iste župe, vlč. Josipa Homjaka. Svaka skupina je pročitala po jednu Molitvu vjernika, koju je sama napisala, i prinijela na oltar dar koji su sami izradili: budilicu, put, svijeće i male podsjetnike na ovo druženje.

Na kraju je ostalo samo pozdraviti se i zahvaliti svima. Sudionici su bili jako zadovoljni i rekli da će i ubuduće sudjelovati na ovakvim ili sličnim susretima. Svima veliko hvala na odazivu i dobroj volji, pogotovo vjeroučiteljici Verici, Katarini, koja koje su pomogle u radu u skupinama posebno, a i u ostalim dijelovima programa.  Hvala svećenicima: vl. Milanu, vlč. Josipu i vlč. koji su ispovijedali i slavili Euharistiju, te vlč. Pavlu Mokrom, koji je također pomagao  ispovijedati. Ali ipak najveće hvala divnim sestrama koje su se potrudile organizirati i održati ovu duhovnu obnovu koja će zasigurno biti jedan veliki poticaj ovim mladima osobama.

Katarina Galić, diplomirana teologinja 

Galerija slika

  Novosti